Akvaryum ve Su Kimyası Nasıl Olmalı?

neredeyse 5 yıl önce

  • Paylaş:

Bitkiler ile dolu bir akvaryum kurmak istiyorsanız ya da yeni kurmak için planlar yapıyorsanız Ph, Gh, Kh ve TDS gibi terimler ile karşılaşmış olmalısınız. Akvaryumdaki su kimyaları bu tür karşılaştığınız terimler ile ilgilidir. Hava kirliliği yaşandığı zaman kötü kokularda rahatsız olmanız gibi akvaryumda yaşayan canlılar da suyun kimyasından rahatsız olabilirler.

PH

Çözeltinin asit olup olmadığını belirleyen ölçüdür. Hidrojenin gücü anlamına da gelebilmektedir. Derişimin içerisindeki H+ iyonları ile OH – iyonlarının sayılarını PH sayesinde elde edebiirsiniz. PH, asitlerin karıştıkları veya temas ettikleri maddeler ile başa çıkabilmesini sağlar.

KH

Karbonhidrat sertliği olan KH aynı zamanda geçici sertlik olarak da nitelendirilmektedir. Geçici olmasının temel sebebi ise su kaynatıldığı zaman karbondioksit gazının uçması ve kalsiyum karbonatının çökelmesi ile suyu yumuşatmasıdır. Eğer akvaryumunuzdaki KH değerleriniz yüksek ise suyunuzdaki kalsiyum ve karbonat tepkimeye girmeye başlar.

GH

Kalıcı sertlik olarak adlandırılan GH, kalsiyum ve magnezyum miktarını vermekte olan bir ölçü birimidir. Suyunuzda yer alan kalsiyum oksit veya magnezyum oksitlerin sudan çıkartılması mümkün değildir. Ters ozmoz su arıtma cihazları sayesinde bu tür maddeleri suyunuzdan çıkartabilirsiniz.

TDS

Total Dissolved Solid (Toplam Çözünmüş Tuz) anlamına gelen TDS, tuzların bir asit ve bazın tepkimesi ile elde edilir. Asit, baz ve tuz çözeltilerinin otak özellikleri ise elektriği iletebilmeleridir. Bitkilerin tuzlu ortamlarda yaşayamadıkları için tuz oranları yükseldikçe bitkilerin yaşaması da zorlaşmaya başlar.

neredeyse 5 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR