Atların sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edebilmeleri için anatomik yapıları gereği zamanlarının büyük bir kısmını ayakta geçirmeleri gerekir. Uzun süre boyunca yatar pozisyonda kalan atarlar yarım tona yakın vücut ağırlıkları sebebiyle iç organlarının ezilmesi gibi sorunlara yol açabilirler.
Ağırlıkları akciğerlerinin üzerindeki baskıya yol açacağı için nefessiz kalmaları ve bu sebepten dolayı ölmeleri de yaşanabilir riskli durumlar arasında yer almaktadır. Bu durum atların bacak eklemlerinde yer alan özel anatomik yapılar sayesinde engellenmektedir.
Atların ayakta durdukları pozisyonda ayak eklemlerini sabitleştiren anatomik yapıları güçlü bir kuvvet harcamalarına gerek duymadan onların basit bir şekilde ayakta durabilmesini sağlar. Bu sayede atlar kolay bir şekilde fizyolojik ihtiyacı olan uykularını ayakta iken de giderebilirler.
Mevzu bahis ayaklarda kırık ortaya çıktığı zaman atların anatomik yapıları gereği tedavileri havada askıya alınmaları ile mümkün olmaktadır. Tedavi süreci kırığın yaşandığı bölge ve çeşidine göre de değişebilmektedir. Vida ve plakalar kullanılarak tedavi edilen kırıkların tedavisi mümkün olabilmektedir.
Fakat bazı kırıkların tedavisi mümkün olmadığı için bölgenin iltihap kapması riski de yükselmeye başlar. Ayakta başarılı bir şekilde tedavi edilemeyen atların daha fazla acı çekmemeleri ve diğer hastalıklara yakalanmamaları için yaşamlarına son verilir. Tedavi sürecinin son derece sancılı olacak olması ve atların tedaviye olumlu tepki vermeyecek olmaları da atların yaşamlarının kırıktan dolayı sonlandırılmasına sebep olur.