Balıklarda Görülen Tümörler ve Kanserler

4 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Balıkların bünyesi, insanlar ve diğer hayvanlara çok benzeyen tümör ve kanser türleri geliştirebilir. Ek bir bilgi olarak da , köpekbalıkları asla kanser geliştirmeyen bir balık türüdür.

Çoğu tümör, balık derisinde yumrular olarak görülür. Ancak, tümörün yeri ve belirtileri her balık için farklı olabilir ve bu durum büyük ölçüde tümör türüne bağlıdır. Ne yazık ki, iç tümörler veya kanserler, balıkları kurtarmanın artık imkansız hale geldiği evrede semptom göstermeye başlarlar.  Ayrıca, balıkların yemek yiyebilme ve yüzme yetenekleri de tümörlerden etkilenerek sağlığında hızlı bir düşüşe neden olur.

Koi balıklarının genelde üreme organlarında tümörler olur. Çingene balıklarında ise, genellikle cilt kanseri görülür (malign melanom).

Diğer tümör türleri solungaçlarda bulunur. Bu tümörler balıkların solungaçlarını kapatamamasına ve tiroid işlev bozukluğuna neden olur. Tümör eğer tedavi edilebilirse kurtarılma riski hiç de düşük değildir. Yeter ki zamanında müdahale ile balık tümörden arınabilsin.

Çoğu balıkta tümörler ve kanserler genetik yatkınlık nedeniyle oluşur. Bununla birlikte, bazı balıklar viral enfeksiyonlardan dolayı tümörlere veya kanserlere yakalanabilir.

Balıklarda Kanser Tedavisi Mümkün Mü?

Balıklarda bulunan çoğu kanser ve tümörün tedavisi yoktur. Dahili tümörler veya kanserler, hastalığın ileri aşamalarına kadar teşhis edilmez bu yüzden balıklar kurtarılamaz. Erken tespit edildiğinde, tümörün yer aldığı bölgede işlevsizlik oluşur. Çoğu balık bu tür dahili tümör ve kanserlerle yüzleştiğinde ötenazi uygulaması önerilir.

Bununla birlikte, tedavi edilebilen bazı tümörler vardır. Örneğin, bir tiroid probleminden kaynaklanan solungaç tümörü, balıkları iyot ile ilaçlanan suya koyarak tedavi edilebilir.

4 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR