Köpeğinizin gebe olduğunu öğrenmek genellikle 22-23. günü bulabilen bir deneyimdir. Köpeğinizin yalancı gebelik gibi durumlar yaşanmadığından emin olmak ya da hamilelik belirtilerinin başka bir hastalık olmadığından emin olmak için öncelikle köpeğinizin veteriner kontrolünde hamileliğinin teşhis edilmesi gerekir.
Bir köpeğin gebeliğinin 3 bölümden oluştuğunu varsayıyorsak, ilk bölüm teşhis edilmenin zor olduğu 23.güne kadarki olan bölümdür. Daha sonraki 3/2lik gebelik bölümü içinse gebe köpeğin metabolizma ve davranış değişikliklerinden dolayı, vücudun verdiği kimyasal tepkiler ve değişimler beslenmenin de değişmesi gerektiği sinyallerini verir.
Karındaki yavrular için vitamin ve mineral takviyesinin sağlanması, gebelik döneminde çok önemlidir. Dişi köpeğiniz bu dönemde daha fazla proteine ihtiyaç duyacağından köpeğinizin protein ihtiyacını karşıladığınızdan emin olmanız gerekiyor. Eğer protein ihtiyacını nasıl karşılayacağınızı bilmiyorsanız ya da sağladığınız protein kaynaklarının yeterli olup olmadığından şüpheleniyorsanız, bu durumda bir veteriner hekime başvurmalı, diyet planı hazırlamalısınız.
Köpeğinizin fazla protein alması köpeğinizde besin alerji oluşturuyorsa veteriner hekiminiz sizi başka bir beslenme programına yönlendirebilir. Ancak protein alımı konusunda köpeğinizde bir sağlık engeli yoksa veteriner hekimler, hamile köpekler için 1 yaş altı yaş mamaları önermektedir. Çünkü bu yaş mamalar protein açısından daha zengindir.
Köpekler hamilelik döneminde daha fazla proteine ihtiyaç duyduklarından dolayı doğum öncesi beslenme takviyeleri şarttır. Doğumdan sonra da (yavrular en az 2 haftalık olana kadar) süt verimi için annenin beslenmesine daha fazla dikkat edilmelidir.