Hangi Kedi Hastalıkları Diyette Küçük Değişimle Tedavi Edilebilir

neredeyse 3 yıl önce

  • Paylaş:

İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD)

Geyik eti ve yeşil bezelye gibi yenilikçi protein kaynakları iltihaplı bağırsak hastalığının tedavisinde merkezi bir konudur. Yararlı bağırsak mikroorganizmaları içeren probiyotik beslenme takviyeleri de aynı zamanda iltihaplı bağırsak hastalığı için ortak bir tedavi önerisidir.

Lenfoma ve diğer kanserler

Kanser hücreleri vücudun metabolizmasını değiştirir. Glikozu metabolize eder ve laktat oluştururlar ve beden daha sonra glikoza dönüşmeye çalışır. Bu, kediden enerji alır ve kansere verir. Kanserler ayrıca protein yapım blokları olan amino asitleri, kas harcamasına, zayıf bağışıklık işlevine ve yavaş iyileşmeye neden olan enerjiye dönüştürürler. Öte yandan, kanserli hücreler bir enerji kaynağı olarak yağ kullanmada çok etkili gibi gözükmüyor.

Bu metabolik değişikliklere dayanarak, birçok veteriner hekim kedilerin, karbonhidratların nispeten düşük, protein ve yağ açısından yüksek olan diyetlerle beslemelerini önerir. Omega-3 yağ asitleri, yağ ve kalorilerin iyi bir kaynağı oldukları ve "anti-kanser" etkilerine sahip olabileceği için bu diyetlere sıklıkla eklenirler.

Kedi alt üriner sistem hastalığı

Seyreltilmiş idrar, konsantre idrar gibi mesane duvarını tahriş edemez. Konserve mamalarla beslemek bir kedinin su tüketimini artırmanın kolay bir yoludur. Birkaç evcil hayvan gıda üreticileri genel mesane sağlığını ve optimum üriner pH'yı teşvik eden konserve kedi mamalarını üretir; bu da üriner kristallerde bir sorun olması durumunda faydalı olabilir. Kızılcık özütleri içeren besin takviyeleri kedilerde tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Kedilerde en fazla bulunan hastalıklar araştırmalara göre :

  • Böbrek yetmezliği (% 25)
  • Hipertiroidi (% 20)
  • Diabetes mellitus (% 11)
  • Alerjiler (% 8)
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı (% 7)
  • Lenfoma (% 7)
  • Kedi alt üriner sistem hastalığı (% 6)
  • Kanser (% 6)
  • Üriner sistem enfeksiyonu (% 5)
  • Otitis (% 5)

Bu listeyle ilgili en ilginç şey, bu hastalıkların hepsinin diyetle tedavi edilebileceği durumudur. Yaratıcı bir bakış açısıyla diyetin insan sağlığı üzerindeki etkileri kadar hayvan sağlığında da çok önemlidir.

Hipertiroidi

Hipertiroidi bulunan kediler çok fazla tiroit hormonu üretirler. Tiroid hormonunun üretiminde sınırlayıcı faktörlerden biri, vücutta yeterli miktarda iyot varlığı ve iyotun diyet tarafından sağlanmasıdır. İyotlu yiyeceklerin birçok kedide hipertiroidi kontrol etmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Şeker hastalığı

Çoğu diyabetik kedinin şeker hastalığında ya daha az insüline ihtiyacı olacaktır ya da düşük karbonhidrat, yüksek proteinli gıdalar tüketirlerse insülinden tamamen çıkabileceklerdir (en azından bir süre).

Alerjiler

Kediler belirli bir gıdaya karşı alerjik olursa (sığır eti ve süt ürünleri en yaygın olanları), bu maddenin kullanılmaması onların belirtilerini ortadan kaldırır. Kediler çevresel tetikleyicilere (polen, küf sporları, akarlar vb.) karşı alerjik olsa da tedavisi mümkündür. Birçok soğuk su balık yağında bulunan anti-inflamatuar omega-3 yağ asitleri içeren besin takviyeleri, kedilerde alerjilerin belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Otitis vakaları da genellikle kedilerdeki alerjiyle bağlantılıdır, bu nedenle aynı tedaviler genellikle işe yarar.

neredeyse 3 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR