Sıcakların yoğun yaşandığı yaz aylarında hayvanlarda ısı vurması hastalığı ile karşılaşılabiliyor. Kafes içerisinde yaşayan hayvanlar ya da evinizde beslediğiniz hayvanların akciğer ve beyin ödemi hastalıklarına yakalanmasına yol açan bu hastalık ısı vurması olarak adlandırılıyor.
Güneş çarpması olarak da adlandırılan bu hastalık hayvanların baş bölgelerine doğrudan güneş ışınlarının gelmesi ile ortaya çıkıyor. Sıcaklıktan dolayı hayvanların damarlarında genişleme, beyindeki ısının düzenleme merkezinde bozukluklar ortaya çıkabiliyor.
Isı vurması, vücut ısısının dış ortamlara atılmasını da engellediği için beyinde fonksiyonel bozukluklara yol açabilir. Dolaşım ve solunum yolunda da patolojik bir takım rahatsızlıklar ısı vurması hastalığından dolayı meydana gelebilir.
Isı vurması hastalığına yakalanan hayvanlarda aşırı terleme, solunumun hızlanması, solunumda sıkıntılar, zayıflık ve sık sık denge kaybederek yere düşme gibi sorunlar gözükür. Köpekler bu hastalığı yaşadıkları zaman genellikle dilleri dışarıya çıkar ve sarkmaya başlar.
Hastalığın ilerleyen süreçlerinde solunum merkezinde büyük bir zarar mevzu bahistir. Akut dönemi geçmiş olan evcil hayvanlar bir süre boyunca apatik durumda kalarak çevreleri ile olan etkileşimlerini keserler.
Tedavi için hayvanların özellikle baş kısmına acil bir şekilde buz kompresleri uygulanması gerekmektedir. Ayrıca soğuk su ile yapılacak lavman işlemi de acil tedaviler için etkili bir yöntemdir.
Ateş düşürücü ilaçlar da veteriner hekimlerin tavsiye ettiği durumlarda kullanılabilecek olan ilaçlardır.