Hayvanlarda ortaya çıkan tüberküloz hastalığı zoonoz bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Hayvanların akciğer ve dokularında meydana gelen kronik ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Tüberküloz evcil hayvanlar arasında yaygındır. Bu hastalık en çok besicilik alanlarındaki sığırlarda görülmektedir.
Tüberküloz, mycobacterium adı verilen canlı organizmaların hayvanlara solunum ve sindirim yolu ile bulaşmasından dolayı ortaya çıkar. Hayvanlar bu organizma ile başa çıkmak için çeşitli reaksiyonlar gösterirler. Reaksiyonlar neticesinde hayvanların vücut savunma ve saldırıları da açığa çıkar.
Hayvanların vücut ve sindirim yolu ile vücutlarına giren bu virülent mikroorganizmalara karşı savunmasız kalırlar. Bölgeye yerleşen virüsler üreme evresine geçtikten sonra hayvanların organlarında lezyon oluştururlar ve yumurtalarında bozukluklara sebebiyet verirler.
Organların iç kısımlarını ciddi şekilde boşaltan nodüller zamanla akciğerlerde de gelişmeye ve büyümeye devam ederler. Akciğer içerisine yerleşen lezyonlar kan damarlarına ulaştıktan sonra damarları da hasara uğratır ve kanamalara yol açabilirler.
Kan damarlarında dolaşan virüs bir süre sonra hayvanların bütün vücuduna yayılır. Hayvanlar ortaya çıkan tüberküloz hastalığı genellikle kireçlenmeye eğimlidir. Organlarda yumuşama meydana geldiği zaman şüphe edilir.
Genç yaştaki hayvanlarda ortaya çıkan tüberküloz hayvanların dalağının şişmesine ve bozulmasına yol açar. Yaşlı olan hayvanlarda ise böbreklerde büyük bozukluklar ortaya çıkabilir. Lenflerde şişkinlik, zayıflık ve testislerde şişlik bu hastalığın en fazla görülen belirtileri arasında yer almaktadır.