Köpek ile insanı birbirine bağlayan çok yön olmasına, bu dört ayaklı hayvanın, insan tarafından “sadık dost” ilan edilmesine rağmen, yine de bu ilişkide bazı hususlara dikkat edilmelidir.
Örneğin köpeğe hiçbir zaman inşa muamelesi yapılmamalıdır. Çünkü bu davranış biçimi köpeğin hem ruh hem de bedensel sağlığı açısından onun mahvına neden olabilir. Köpeğe iki ana unsur kumanda eder. Bunlardan birincisi beslenme, ikincisi üremedir. Aldığımız, yetiştirdiğimiz ya da alıp yetiştireceğimiz her köpek, bizleri ona adadığımız bakım, sevgi ve beslenme gözlüğünden görür.
Bir Köpek Sahibinden Ne İster?
Ancak gereksinimleri sağlandığı, ihtiyaçları olması gerektiği gibi karşılandığı takdirde kendisini yanımızda huzur içinde, “evinde” gibi hisseder. Ancak unutmayalım; o asla tapulu malımız değildir ve olmayacaktır. Onun ruhuna, kendi hayat tarzına adapte olup saygı gösterildiği sürece bizimle “yaşar”. Adapte olmak demek, isteklerini, işaretlerini görüp, onu dikkate almak ve anlayabilme demektir.
Köpek ,sahibinden anlayış ve sevgi bekler. Anlayış göstermek genellikle çok zordur ama sevgi sunmak sonsuzdur. Çünkü en ufak bir hareketimizle bunu hissettirebiliriz. Kulübesinin veya yattığı sepetinin yanından geçerken tatlı bir sözle seslenmemize, başını hafifçe okşamamıza, sevinçten kuyruğunu sallayarak cevap verecektir.
Onun bu tepkisini fark etmediğimiz zamansa, gözlerindeki pırıltı hemen sönecektir. Hangi cins olursa olsun, köpek, güven, besleyebilmek, sadık olabilmek için sevgi ister.