Kaplumbağalarda en fazla ortaya çıkan hastalıklar arasında sulu gaita yani ishal hastalığı bulunmaktadır. Bağırsak enfeksiyonu sebebiyle ortaya çıkan bu hastalık parazit açısından muayene edilmelidir. Mide ve bağırsak kurtları ishal hastalığına yol açmaktadır.
Bağırsak peritaltiği azaldığı zaman bağırsak içerisinde sertleşme meydana gelir. Bu sertleşme durumu zaman içerisinde kabızlığa yol açar ve dışkının dışarıya atılmasında soruna yol açar. Kabızlıklar genellikle kış uykusuna bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Bağırsaklar kloakadan dışarıya çıkarlar. Anal bezler ile birlikte erkek olan kaplumbağalarda penis yolu ile de bağırsaklar dışarıya çıkabilmektedir. Bağırsaklar kış uykusu sonrası dönemlerde sık sık bu sorunları yaşayabilirler. Eğer kaplumbağa küçük ise kompresleme %0.1’lik rivanol ile yapılmalıdır. Büyük olan kaplumbağalarda ise tütün kesesi ağzı dikiş uygulanabilir.
Kaplumbağa sahipleri en az 1 defa bu tür bir sorun ile karşılaşmışlardır. Bu hastalığın temel sebepleri ise net bir şekilde bilinmemektedir. Fakat kaplumbağaların hayatlarını sürdürdükleri suyun kirliliği ve A vitamini eksikliğinin bu tür sorunlara yol açtığı söylenmektedir.
Kaplumbağalarınızın bu tür rahatsızlıklar yaşadığını düşünüyorsanız onun yaşam alanını tekrar gözden geçirmeli ve en ufak bir hastalık belirtisinde hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir veterinere gözükmelisiniz. Veteriner kontrollerini, veterinerinizin size önerdiği zaman dilimlerinde aksatmadan periyodik bir şekilde yapmanız hastalıklara karşı büyük bir kalkan oluşturacaktır.