Kedilerde henüz daha yavruyken görülebilen iç parazitlerin, insanlara bulaşma riski mümkündür. Bu durum genellikle genellikle dışkısı yoluyla bulaşır. Kedilerin tuvalet hijyenlerine dikkat edilmediği zamanlar, bu parazitlerin bulaşma riski hep olacaktır.
Ağız yoluyla alınan parazitler, bağırsaklarına geçtiği taktirde bu parazitler yetişkin hale gelerek larva bırakırlar. Dolayısıyla tüylerine yapışan bu larvalar, insanlar kedileri severken ve temas halinde bulunduklarında çok rahat bir şekilde insanlara bulaşabilir. Bunun için mutlaka kedi dostlarımızın 3 ayda 1 parazit bulgusu için muayene edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Kedimizi aşı ile korumak içinse öncelikle parazitlerden kurtulmamız lazımdır.
İnsanlara ağız yoluyla bulaşan parazitler, başta kist olmak üzere bir çok hastalığa yol açabilirler. Bu yüzden hem bakımını üstlendiğimiz kedinin sağlığını hem de kendi sağlığımızı düşünerek bu çok önemli parazit aşılarını ihmal etmemeliyiz.
Dış parazitler de, iç parazitler gibi insanlara bulaşabilir. İç parazitler gibi etkili ve sonucu ciddi komplikasyonlara yol açmasa da dış parazitler de sonuç olarak insan sağlığını etkilemektedir. Her ne kadar dış parazitler için gözle görüldüğünden dolayı tedbir almak kolay olsa da, dış parazit gözlemlenilen kedilere korunmadan müdahale etmek yanlış olacaktır.
Kedilerde parazit durumları görüldüğü zaman, aynı ortamı paylaşan diğer insanların da hastaneye giderek parazital durumlara bir önlem olarak tetkik yapmaları gerekir.