Öncelikle şunu söylemek gerekir ki kediler sebepsiz yere miyavlamazlar. Miyavlama yalnızca çıkardıkları bir ses değildir. Kediler iletişimlerinde vücut dilini ve miyavlamayı kullanır ve aslında bu miyavlama karmaşık bir iletişim sistemidir.
Kedinizle yeterince vakit geçirdiyseniz eğer artık onun miyavlamalarının ne anlama geldiğini de kavramış olursunuz. Son derece sessiz bir kediniz olsa bile olası zamanlarda beklediğiniz miyavlamanın hangi zamanlarda olacağını biliyorsunuzdur.
Bazı kediler ise çok gevezedir. Kendi kendilerine ya da etrafındaki başka kedilerle homurdanarak dakikalarca gevezelik yapabilirler. Bu da onların türlerinden ve farklı ırklarından kaynaklanabilmektedir. Örneğin siyam kedilerin sesi oldukça kalın ve toktur nerdeyse diğer hiçbir kedinin miyavlama tonuna da benzemez.
Miyavlamanın Dilini Anlayabilmek
Ev kedileri en çok dikkat çekmek için miyavlarlar. Bu da genellikle bir takım isteklerden kaynaklanır. İlgi isteme, karnının acıkması, dışarı çıkma, kapının açılması gibi isteklerde bulunduklarında genellikle dokunaklı bir şekilde miyavlarlar, bir diğer deyişle bağırırlar.
Özellikle dişi kediler kızgınlık döneminde bitmek bilmeyen bir miyavlama nöbetine girerler. Bu nöbetler günlerce sürebilir hatta dişi kedinizin sesi kısılabilir. Böyle durumlarda sakinleştirici vermenizde hiçbir sakınca yoktur. Tabi bu sakinleştiriciler veteriner hekiminizin önerdiği dozda olmalıdır.
Bunların dışında kediler rahatsızlık olduklarında da ayırt edici bir miyavlama ile bağırabilirler. Bu durumu tespit etmeniz için kedinizin mama yediği ve tuvaletini yaptığı zamanları gözlemelisiniz. Böylelikle duruma göre tedbir de alabilirsiniz.