İnsanlardaki AIDS hastalığının benzeri olan hastalıklar kedilerde de ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın etkeni virüsün bağışıklık sistemine doğru ilerlemesi ile devam eder. Bu sebepten dolayı bağışıklık sistemi çökmeye başlar. Hasta kediler enfeksiyon hastalıklarına karşı daha hassas bir hale gelirler. Normalde hastalanmayacak olan kediler farklı hastalıklara yakalanabilirler. Bu hastalığın kesin bir tedavisi de bulunmamaktadır. Fakat son yıllarda bu hastalığa karşı yeni aşılar üretilmiştir.
İlk evrelerde hastalık vücuda bulaştıktan sonra bütün lenf bezlerine doğru hızlıca yayılmaya başlar. Bu evrelerde herhangi bir hastalık belirtisi görülmez. Bu dönem aylar hatta yıllar boyunca sürebilir.
İlerleyen dönemlerde ise kedinin bağışıklık sisteminde belirgin bir şekilde baskı başlar. Kediyi normalde hasta etmeyecek olan etkisiz bakteriler ve virüsler kedinin hasta olmasına yol açar. Tekrarlanan hastalıklar kedinin zaman içerisinde yorgun düşmesine sebep olur.
Hastalığın teşhis edilebilmesi için ELISA testi yapılmalıdır. Ufak bir damla kan ile yapılabilen bu test 15 dakika gibi kısa bir sürede sonuçlanır. Yapılan testlerde pozitif sonuç alındıysa test 10 ile 12. aydan sonra tekrar yapılmalıdır.
Negatif test sonuçları ile karşılaştığınız zaman kedinizin hastalık etkenlerini taşımadığını anlayabilirsiniz. Hastalık kedilerin vücutlarına girdikten 8 ile 12 hafta sonra antikorların gelişimine sebep olur. Antikorların gelişimi durumunda testler düzenli olarak tekrarlanmalı ve bu kritik olan sürecin geçmesi beklenmelidir.