Göz bebeği, ışığın geçmesine izin veren gözün ortasındaki dairesel açıklıktır. Göz bebeği az miktarda ışık mevcut olduğunda genişler ve daha fazla miktarda ışık olduğunda küçülür. Anizokori hastalığı ise, eşit olmayan göz bebeği boyutunu belirtir. Bu durum kedinin göz bebeklerinden birinin diğerinden daha küçük olmasına neden olur. Hastalığın altında yatan nedenin doğru algılanmasıyla, tedavi planları uygulanabilir. Anizokori ciddi bir yaralanma veya bir hastalığın göstergesi olabilir, bu nedenle derhal bir tıbbi tanı gereklidir.
Bu hastalık kedileri etkilediği gibi köpekleri de etkiler.
En belirgin belirti, kedinizin gözle görülür şekilde diğerinden daha küçük bir göz bebeğine sahip olmasıdır. Göz bebeğinde farklı büyüklük tespit ederseniz eğer anizokori hastalığından şüphelenebilirsiniz. Baş ağrısı sonucu başını duvara yaslama, başını eğme durumları belirti olarak sıkça gerçekleşir. Bu aynı zamanda kafa travmasının yol açtığı iç basınç değişim belirtileri de olabilir.
Gözün ön bölgesindeki iltihaplanma, gözde artan basınç, iris dokusunda oluşan hastalıklar, kötü gelişmiş bir iris, yara dokusu oluşumu gibi bir kaç potansiyel sebep mevcuttur.
Veteriner hekiminizin birincil hedefi öncelikle, kedinizin göz bebeklerini değerlendirirken nörolojik ve gözle ilişkili nedenleri ayırmaktır. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR), duruma neden olabilecek beynin herhangi bir lezyonunu tanımlamak için kullanılabilirken, gözlerdeki lezyonları saptamak için ultrason kullanılabilir.
Tedavi ise tamamen hastalığın altında yatan nedene bağlı olacaktır.
Eğer ilaç reçete edilirse, kedi sahibi tüm ilaçların eksiksiz ve doğru bir şekilde verildiğinden emin olmalıdır.
Durumun doğası gereği, bu bozukluğun önlenmesinde bir yol yoktur.