Tükürük bezinde tükürük üretilir ve tükürük bezlerinden ağız boşluğuna salınır. Salya çekirdeği beyin sapında uyarıldığından tükürük üretimi artar. Ptyalizm aşırı tükürük üretimi ile karakterize tıbbi bir durumdur ve aynı zamanda hipersalvasyon olarak da adlandırılır.
Tükürüğün fazla üretimine yol açan uyaranlar tat, ağız ve dildeki dokunma hissidir.
İştah kaybı - oral lezyonlar, gastrointestinal hastalıklar ve sistemik hastalığı bulunan kedilerde daha sık görülür
Yemek yeme davranış değişiklikleri - oral hastalık veya kraniyal sinir disfonksiyonu olan kediler, sert yiyecekleri yemeyi reddedebilir ve hastalığın etkilendiği ağız bölgesinde çiğneme gerçekleşmez, yemek yerken ağrı belirtileri de görülebilir.
Diğer davranış değişiklikleri - sinirlilik, agresiflik ve sürekli miyavlama belirtileri özellikle ağrılı durumdaki kediler için yaygındır.
Kusma - gastrointestinal veya sistemik hastalığa bağlı
Yüzü pençeleriyle çizme- ağız rahatsızlığı veya ağrıları olan kedilerde görülür
Nörolojik belirtiler - ilaçlara veya toksinlere maruz kalmış kediler; yüksek protein içeren bir diyetin yan etkisinde kalan kediler; hepatik ensefalopati geçiren kediler
Veteriner hekiminiz hastalığı teşhis ettikten sonra ptyalism'in altında yatan nedeni değerlendirir. Genelde gerekli olmasa da, doktorunuz tükürük akışını azaltmak için dışa dönük belirtileri de tedavi edebilir. Eğer kediniz herhangi kayda değer bir zaman dilimi içerisinde ptyalizmden etkilenerek yemeğini yeme sorunları yaşıyorsa, besin takviyeleri de önerilebilir.
Altta yatan nedene bağlı olarak, veteriner hekiminiz, kedinizi, tedavi planının etkili olduğundan emin olmak için gerekli olan sıklıkta kontrol etmek isteyecektir.