Capillariasis, Capillaria plica olarak bilinen bir parazitin neden olduğu bağırsak kurdudur. Bağırsak kurdu, idrar torbasını ve bazen üriner sistemin diğer bölümlerini enfekte eder.
Bağırsak parazitlerinin varlığının herhangi bir semptomu yoktur ve teşhisi genellikle rastlantısaldır. Bununla birlikte, ağır bir enfeksiyona sahip olan kedilerde ise şunlar bulunur:
Capillaria plica ve Capillaria feliscati, kedilerde enfeksiyona neden olabilecek parazit solucanlardır. Solucanın yaşam döngüsü tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, solucan yumurtaları enfekte kedilerin idrarı yoluyla vücudun dışına çıkar ve bu şekilde bulaşır.
Bu yumurtalar toprağa karışıp daha sonra başka bir kedi tarafından sindirdiğinde enfeksiyon döngüsünü de oluşturabilir. Bu yüzden bu tür parazitlerin bulunduğu ortamları, sonrasında iyi bir şekilde dezenfekte etmenizde fayda var.
Teşhis, enfekte olmuş kedinin idrarındaki Capillaria ovasının tanımlanması yoluyla yapılır. Ova, görünüşte karakteristik olduğundan dolayı teşhisi çok basittir.
Kedi eğer hasta değilse tedavi önerilmemektedir. Bununla birlikte, enfeksiyon semptomları varsa, enfeksiyonu tedavi etmek için fenbendazol veya ivermektin ilaçları kullanılabilir.
Kedileri bu hastalıktan uzak tutmak için kapalı bir yerde tutmanızda fayda var. Eğer kediniz ev kedisi ise dışarı çıktığı ya da kaçtığı zamanlarda çok dikkatli olmalısınız. Bu gibi enfeksiyonların oluşma riskine karşı gecikmeden parazit aşılarını yaptırmalısınız.