Kedilerde Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?

3 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Diş çürüğü, diş yüzeyindeki ağız bakterilerinin sebep olduğu dişin sert dokularının çürümesi ile oluşan bir durumdur. Diş çürümeleri kedilerde yaygın olmasa da görülebilmektedir.

Diş çürümeleri her yaştan, ırktan ve cinsiyetten görülebilmekte birlikte diş çürümelerini belirleyen özel bir sebep yoktur. 

Diş çürüğü, diş yüzeyinde karbonhidratları fermente eden bakterilerden kaynaklanır. Bu fermantasyon asitlerin üretilmesine yol açar ve diş kısa süre içinde çürümeye başlar.

Dişlerin sağlığı, minerallerin sürekli değişimi üzerine kuruludur; bu nedenle, diş yüzeyinde fermente edilebilir karbonhidratların ve bakteri plaklarının uzun süre birikmesi ve bu durumun net bir mineral kaybına yol açtığı zamanlarda bazı kedilerde çürükler meydana gelebilir.

Erken evredeki çürükler mineralizasyon yoluyla geri döndürülebilir. Tek bir dişin geri döndürülemez bir şekilde hasar gördüğü zaman diğer dişlerin korunmasına özen gösterilmelidir çünkü diş yüzeyine yerleşmiş bir çürük diğer dişlerle temas halindeyken lezyon geliştirebilir.

Gereken tedavinin yapılması için diş çürüğü belirtileri gördüğünüz kedinizi tedavisi yapılmak üzere veteriner hekiminize götürmelisiniz. Kötü ağız kokusu, yemek yerken zorlanmalar, çene hareketinde değişiklik gibi belirtiler gördüğünüz kedinizi diş çürüğüne karşı gözle muayene ederek kendiniz çürüğü tespit edebilirsiniz.

Erken evredeki bir dişin kurtarılabilmesi ve çürük dişin diğer dişlere etki etmemesi için tedavi ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Çürük diş genellikle operasyonla çekilir.

3 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR