Kedilerde Diş Eti Hastalıkları

3 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Periodontal hastalık bir dişin diş etlerinin bir kısmının veya tümünün iltihabıdır. Bu kedilerde en sık görülen hastalıklardan biridir.

Gıda parçacıkları ve bakterilerin kedinin dişeti çizgisinde birikmesine izin verildiği takdirde, dişte plak oluşumu artar. Bu da diş etinin tahriş olmasına neden olur. Doğrudan dişi çevreleyen dişetinin kızarmasına verilen ad ile Gingivitis, periodontal hastalığın erken bir aşamada olduğunun habercisidir.

Uzun bir zamandan sonra, diş taşı sonunda diş etine yerleşir. Artık bu alanda bakteri gelişimini diş altında oluşturmaya devam edecektir. Bu gerçekleşince ise, kedi geri dönüşü olmayan periodontal hastalığa geçiş yapmış olur. Periodontal hastalık, genellikle diş eti ve dişler arasındaki boşluklarda kemik kaybı, doku bozulması ve irin oluşumuna yol açar.

Bu hastalık yaşlı hayvanlarda daha sık görülmesine rağmen, her yaştan köpek ve kedileri etkiler.

Kedilerde Periodontal Hastalık

Periodontal hastalığın teşhis prosedürleri bir takım aşamalar içerir. Eğer kedinin diş eti ve dişi arasındaki mesafe 1 milimden fazla çıkar ise, kedi için periodontal anormallik teşhisi koyulması olasıdır.

Röntgen çekimi, periodontal hastalığın tanısına son derece önemlidir. Çünkü hastalığı oluşturan etmenlerin yüzde 60 ‘ı diş eti çizgisinin altında gizlidir.

hastalığın erken dönemlerinde, X-ışınları kök soket (alveoler) marjının yoğunluğu ve keskinlik kaybı ortaya çıkaracaktır. Daha ileri aşamalarda etkilenen dişin kökü etrafında kemik desteğinin kaybı ortaya çıkaracaktır.

3 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR