Ev kedilerinden ziyada sokak kedilerinde görülen donmalar, soğuğa uzun süre maruz kalındığında oluşur. Kediler kalın bir kürk katına sahip olsa da, kulaklar, burun, kuyruk ve ayak parmaklarının uçları veya tüylerin az olduğu herhangi bir yerin donması bulaşıcı virüslerden etkilenebilir.
Yani kediniz eğer donarsa hipotemiye yakalanır ve donmaya maruz kalan kedi tedavi edilmezse yaşama şansı çok düşüktür.
Donmadan etkilenen alanlar mavimsi soluk bir renkte olur ve derisi oldukça soğumuştur. Bunun nedeni soğuktan dolayı dolaşımın görevini yerine getirememesidir. Dolaşım geri döndüğünde donmadan etkilenen alan tekrar kırmızı, pembe rengine geri döner.
Uzun süre soğuğa maruz kalmış, donan bir kedinin öncelikli olarak derisini ısıtmak ve dolaşım sirkülasyonunu tekrar sağlayabilmek için nemli bir ısı ile geri donan bölgeye uygulama yapın. Bu alanın ısınmasını 15-30 dakika sıcak suya batırarak veya bölgeye sıcak nemli bir havlu koyarak da yapabilirsiniz.
Daha fazla hasar oluşma ihtimaline karşılık kesinlikle bölge ovulmamalıdır. Dolaşım geri döndüğünde bulunabiliyorsa aloe vera uygulanmalıdır. Kendi rengine dönen bölgeler eğer kararsa bu doku hasarının bir işaretidir ve acilen veterinere götürülmelidir.
Veterinerlik bir durum olduğunda veteriner hekim duruma göre ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler önerebilir. Doku hasarı alan bölgeler iyileşmezse, ölü doku ameliyatla alınabilir.
Sonraki zamanlarda günde en az bir kere kedinizi göz muayenesinden geçirmeniz ve ona dikkat etmeniz gerekir.