Etanol zehirlenmesi ya oral ya da deriden kimyasal etanol maruziyetinden kaynaklanır. Yaygın olarak, santral sinir sistemini etkiler; uyuşukluk, koordinasyon eksikliği ya da bilinçsizlik gibi belirtiler taşır. Zehirlenmenin diğer etkileri ise vücut hücrelerinde hasar meydana gelmesi, idrar kaçırma, yavaşlayan kalp hızı ve hatta kalp krizi gibi semptomlardır.
Etanol zehirlenmesi boyalar, mürekkepler, dezenfektanlar, ağız gargaraları, boyalar, parfümler, farmasotikler, benzin ve bazı içeceklere maruz kalma nedeniyle oluşur.
Etanol zehirlenmesinin belirtileri, yutulan miktara ve kedinizin midesinin dolu olup olmadığına göre değişir. Boş midede görülen başlıca semptomlar, etanol yutulduktan sonra 15 ila 30 dakika içinde ortaya çıkar. Tok karınla etanol yutulduysa zehirlenme etkileri 2 saat içinde gözlemlenir.
Diğer semptomlar arasında ise: istemsiz idrara çıkma veya dışkılama bulunur. Daha yüksek dozlardaki etanol yutulması depresyona, heyecana, düşük vücut ısısına (hipotermi), yavaş reflekslere ve gaza kadar değişen davranış değişikliklerine neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, etanol zehirlenmesi kedinizin ölümüne neden olabilir.
Etanol zehirlenmesi belirtileri aynı zamanda antifriz (etilen glikol) zehirlenmesinin erken evrelerine benzer şekildedir.
Etanol zehirlenmesi çeşitli ürünlerin içilmesiyle oluşabilir. Ekmek hamuru ve çürük elma gibi kedilerin çöp içinde bulabildiği fermente ürünler de zehirlenme vakası oluşturabilir.
Dökülen içecekler, ticari ürünler veya alkol içeren ilaçlar en fazla zehirlenmeye yol açan maddelerdir.