Kedilerde FIP Hastalığı Nedir?

yaklaşık 6 yıl önce

  • Paylaş:

FIP hastalığının adı Feline Infectious Peritonitis adlı bir virüsten gelmektedir. Bu virüs bağışıklık sistemini etkileyerek kedilerde yavaş ve ağrılı bir ölüme yol açar.

FIP hastalığının tedavisi günümüzde mümkün değildir. Tedavisinin mümkün olmadığı gibi teşhis koyulması da bir o kadar zordur. FIP virüsü yalnızca birkaç testle teşhisi koyulabilecek bir virüs değildir. Çoğu zaman testlerde yanılmalar görülebiliyor ve diğer testlere ihtiyaç duyulabiliyor.

Her ne kadar kedilerden insanlara ya da başka canlılara bu virüs bulaşmasa da, kediler arasında bulaşıcıdır. Bu yüzden FIB virüsü taşıyan bir kedi başka kedilerle temas içinde olduğu taktirde çevresindeki diğer kedilerin hayatı da tehlikeye girmiş olur.

FIP Hastalığının Tedavisi Var Mıdır?

Kedi sahipleri için bu durum gerçekten zordur. Bu aşamada kedi sahipleri veteriner hekimine güvenmelidir ve FIB virüsü için gereken tüm testler yapıldıysa ve FIB virüsü pozitifse kedi sahipleri ötenaziye de kendini hazırlamalıdır.

FIP virüsü kedilerde çok sık görülen Corona virüsünün mutasyona uğramış halidir. Corona virüsü öldürücü olmazken mutasyona uğrayarak FIB’e dönüşen virüs ise son derece öldürücüdür. Bilim dünyası bu virüsün nasıl mutasyona uğradığını hala bilemese de Corona virüsünün görülme riskini azaltmak mümkün.

Corona virüsü en yaygın olarak dışkı yoluyla bulaştığı için tuvalet temizliğine önem vermek gerekir. Bir diğer bulaşıcı etmen olan tüylerin temizliği de rutin olarak yapılmalıdır.

yaklaşık 6 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR