Glikojen depo hastalığı, aynı zamanda glikojenoz olarak da bilinir ve vücudun herhangi bir yerinde glikojeni metabolize eden enzimlerin yetersizliği veya eksikliği ile karakterize, çeşitli tiplerde görülen nadir bir kalıtsal bozukluktur.
Bu hastalık, hücrelerde kısa süreli enerji depolamasına yardımcı olan ana karbonhidrat depolama malzemesi olan glikojenin anormal birikmesine yol açar. Dokulardaki glikojen birikimi karaciğer, kalp ve böbrekler de dahil olmak üzere çeşitli organların genişlemesine ve işlev bozukluğuna neden olabilir.
Kedilerde bulunan Tip IV sınıflandırması, Norveç Orman kedi cinsinde görülür. İşaretler beş ila yedi aylıkken ortaya çıkabilir veya bazı durumlarda henüz doğmadan, rahimde ortaya çıkabilir, bu da ölü doğum anlamına gelir.
Kedilerde tip IV glikojen depo hastalığı Norveç Ormanı kedilerinde görülür ve doğumdan önce ölümle sonuçlanır. Kediniz bu koşuldan sağ kurtulursa eğer, semptomlar ateş, kas titremesi ve güçsüzlüğü içerebilir.
Glikojenozların çeşitli biçimleri, vücuttaki glikozu metabolize eden enzimlerde bir takım eksikliklerden kaynaklanmaktadır. Hastalığın türleri spesifik enzim eksikliği ile ayırt edilir. Kedilerde bulunan tip IV, glikojen dallı enzim eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Teşhis yöntemleri, şüpheli glikojen depo hastalığının tipine ve semptomlarına göre değişir. Bir doku enzimi analizi ve glikojen düzeylerinin belirlenmesi kesin bir tanı olarak kullanılabilir. Diğer testler, idrar analizi, genetik test ve kalpten gelen elektriksel çıktıları kontrol etmek için elektrokardiyografi (EKG) içerebilir.