Normalde, böbrekler, idrardan kan dolaşımına kadar filtrelenmiş glikozun tamamını geri alabilirler. Glukozüri, idrar içinde glikoz varlığı ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalık, neredeyse her zaman diabetes mellitus gibi böbrek rahatsızlıklarından kaynaklanmaktadır.
Glukozüri, hiperglisemik (260-310 mg / dL) veya normoglisemik olarak sınıflandırılır ve geçici veya kalıcı olarak alt kategorilere ayrılır. Belirtiler altta yatan hastalığa bağlıdır, ancak bazı olası işaretler şunlardır:
Geçici: Stresle ilişkili hiperglisemi, Advers ilaç reaksiyonu (örneğin: Epinefrin, morfin ve fenotiyazinler)
Kalıcı: Sistemik hastalık, şeker hastalığı,aşırı aktif adrenal bez (aşırı adrenokortisizm), ani pankreas iltihabı (akut pankreatit), merkezi sinir sistemi lezyonları (beyin, omurga vb.), adrenal bez tümörü (feokromasitoma), progesteron ile ilişkili hiperglisemi, aşırı büyüme hormonu (akromegali), kanda bakteri enfeksiyonu (sepsis), glucagonoma (kan şekerini artıran bir hormon olan glukagon salgılayan pankreasdaki tümör), kronik karaciğer yetmezliği, ağır metal zehirleri, ilaçlar ve kimyasallar gibi sebepler.