Kedilerde Hipertiroidi Hastalığı Nedir?

4 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Hipertiroidi hastalığı, kedilerde tiroid bezinin normalden çok daha fazla  salgı üretmesiyle (t3,t4) ortaya çıkar. Metabolizma tiroid bezinin bu işleyişiyle birlikte normalden çok daha farklı işleyişe sahip olur ve olduğundan farklı hızlarda çalışır.

Özellikle orta yaşlı kedilerde çok sık görülmektedir. Hipertiroidi diğer hayvanlara kıyasla kedilerde daha sık görülür. Kediler arasında ise, sokak kedilerine kıyasla ev kedilerinde daha fazla görülür. Yetişkin kediler, yaşlığa yaklaştığında (7-11 yaş) tiroid bezi hastalıklarına özellikle hipertirodiye yakalanmaları çok sık görülen bir durumdur.

Bununla alakalı, hipertiroidi tespitinin yapılması için çeşitli tesler yapılması gerekir. Hastalık teşhisi genellikle sahiplerin gözlemleri doğrultusunda veteriner hekime danışıldığında ortaya çıkar. Yavaş ve sinsi ilerleyen bir hastalık olduğu için, belirtileri gözlemlemek ve doğru analiz etmek çok önemlidir. Özellikle kedinizin yemek yemesi, su içmesi gibi günlük zorunlu alışkanlıkların seyrinde, değişiklik gözlemek zor olduğu için veteriner hekime danışmak da bir o kadar geç oluyor ve hastalığın ilerlemesine bağlı olarak bir takım problemler de doğabiliyor.

Kedilerde Hipertiroidi Belirtileri

  • Normal beslenmeye karşın kilo kaybı görülmesi
  • Tüylerde bakımsızlık, matlaşma ve bozulma
  • Kendini temizlememesi
  • Normalden çok daha fazla agresif olması
  • Dışkı kıvamında bozulma, mukuslanma

 

Biyokimyasal testler ve kan profili sonucunda hastalığın tespiti veteriner hekimce gerçekleşir. (t3-t4 hormonları dahil)

Teşhis sonrasında ise hipertiroidinin kanserojen bir sebepten dolayı mı yoksa mineral eksikliğinden mi kaynaklandığı tespit edilmelidir. Bazı durumlarda organ büyümesi sonucunda oluştuğunu söylemekte de fayda var.

4 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR