Kedilerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri ishaldir. İshal ile bu denli çok karşılaşılmasının altındaysa ishalin çok sayıda farklı etkene bağlı olarak gelişebilen bir durum olması yatar. Kedilerde ishal kimi zaman basit ve geçici nedenlerden kaynaklanırken bazen de başta viral enfeksiyonlar olmak üzere çok sayıda ciddi hastalık ile birlikte ortaya çıkan bir semptomdur. Dolayısıyla kedi sahiplerinin sevimli dostları ishal olduğunda bunu ciddiye alması ve mutlaka veteriner hekime başvurması gerekir.
Kedilerde ishalin en yaygın karşılaşılan nedeni yanlış besleme ya da diğer bir ifadeyle besleme hatalarıdır. Kediler doğada oldukça sınırlı miktarda karbonhidrat alırlar ve kedilere karbonhidratlı yiyeceklerin verilmesi doğalarına uygun olmadığı için ishale yol açabilir. Ayrıca süt ve süt ürünleri ile bozuk gıdalar da ishale neden olan besinlerdir. Bunların yanı sıra bazen mama değişimi de ishale yol açabilir.
Kedilerin dışkı ve ağız yolu ile aldıkları bakteriler de ishalin nedenleri arasındadır. Özellikle son yıllarda gittikçe popülerleşen çiğ et diyetleri beraberinde bakteri kaynaklı ishali getirme riski taşır.
Yazımızın başında da dikkat çektiğimiz gibi viral enfeksiyonların birçoğunda kedilerde ishal görülebilir. Özellikle yavru ve aşısız kedilerde ortaya çıkan ishallerde viral enfeksiyonlar kesinlikle göz ardı edilmemelidir.
İshal bunların yanı sıra çeşitli organlardaki işlev bozuklukları nedeni ile de gelişebilir.
Kedi bakımının en önemli unsurlarından biri parazitlerle mücadeledir. Kedilerde görülen iç parazitler ishale neden olmakla kalmayıp ölüme dahi yol açabilme potansiyeli taşır. Bu yüzden kedileri düzenli olarak veterinere götürüp diğer aşılarının yanı sıra iç ve dış parazit aşılarını da yaptırmak gerekir.
Gördüğünüz gibi kedilerde ishalin nedenleri oldukça çeşitlidir, dolayısıyla kediniz ishal olduğunda yapmanız gereken kesinlikle veteriner hekime başvurarak ishalin nedenin teşhis ve kedinin tedavi edilmesini sağlamaktır.