Kedilerde İştahsızlık Sebepleri Nelerdir?

yaklaşık 6 yıl önce

  • Paylaş:

Kedilerde iştahsızlık çok önemli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Birçok hastalığın başlıca semptomu iştahsızlıktır ve ilerleyen evrelerdeki kedinizdeki iştahsızlığa eklenen diğer rahatsızlıklar önemli bir hastalığa doğru ilerleyebilir.

Eskisi gibi yemek yemeyen kedinizi öncelikle iyi bir şekilde gözlemlemelisiniz. Bu durumda ilk yanıtlayacağınız soru ise hangi durumlarda kedim iştahsız olacaktır. İlk 8 saat fiziksel koşullardan kaynaklı stres bazlı bir iştahsızlık olabilse de 24 saate çıkan iştahsızlıklar ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir.

Ne Gibi Durumlar İştahsızlığa Yol Açar?

Kedilerin sindirim sistemi ve özellikle bağırsakları çok hassastır. Herhangi bir besin değişimi onları iştahsızlığa sürükleyebilir. Ani mama değişimleri kedinizin mamasına alışamamasına takriben iştahsızlık ortaya çıkar. Bu durumu ortadan kaldırmak için de mamasını 10 içinde azar azar yeni mamasından ekleyerek değiştirmeniz önerilir.

Bir diğer iştahsızlığa yol açan problem ise strestir. Kediler her ne kadar günlerini uyuyarak geçiren huzurlu hayvanlar olsalar da bazı durumlarda yaşadıkları stresler onları yemekten içmekten kesebilir. Bu duruma örnek olacak bazı stres durumları şöyle sıralanabilir: ortam değişikliği, gürültülü ve alışkın olmadığı dış sesler, sahip değiştirmesi, yolculuklar, yanına başka bir hayvanın gelmesi, tuvaletini başka bir hayvanla paylaşması gibi...

Ağız ve diş sağlığı problemi çeken kediler, çene kasları ve kemik problemi yaşayan kediler mamalarını yerken acı çektikleri için iştahsız olurlar. Özellikle ağız yaraları kedilerin canını çok acıtan bir problemdir.

Bu gibi önemli durumlar dışında daha bir çok sebep iştahsızlığa yol açabilmektedir. Sindirim, solunum yolu hastalıkları, parazitler, enfeksiyonlar... Eğer kediniz 24 saat bir yemediyse onu derhâl veteriner hekiminize götürmelisiniz.

yaklaşık 6 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR