Otomobil egzozuyla kapalı bir garajda bırakılan bir kedi yaklaşık on dakika içinde karbon monoksite maruz kalırsa toksik derecede etkilenir. Hayvanlar, yanan bir binada sıkıştıklarında da karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalabilirler. Karbon monoksit'e uzun süre maruz kalma, hipoksemiye ve sonuç olarak ölüme neden olur.
Karbon monoksit, kokusuz, renksiz, tahriş edici olmayan bir gaz olup, karbon yakıtların yanmasıyla üretilir. Potansiyel olarak toksik bir gazdır. Ortak karbon monoksit kaynakları; benzinli motorlar, otomobil egzozu veya karbon bazlı yakıt ısıtma sistemlerinden çıkan dumanlardır.
Nefes aldığında, bu gaz karboksimoglobini oluşturmak üzere hemoglobin ile birleşerek kanda kolaylıkla emilir, oksijenin vücuda gönderilmesini azaltır ve böylece beyindeki ve kalpte oksijen kullanımının azalmasına yol açar. Kedilerde karbon monoksit zehirlenmesi vakalarının çoğu insan hatasından kaynaklanmaktadır, örneğin bir kedinin karbon monoksitin salındığı kapalı bir alanda bırakıldığında olduğu gibi.
Karbon monoksit zehirlenmesi, maruz kalma süresine bağlı olarak değişir ve gelişir. Semptomlar akut veya kronik nitelikte olabilir. Karbon monoksit zehirlenmesi sonucunda görülebilecek durumlar:
Karbon monoksit ile kronik olarak maruz kalma belirtileri ise şunları içerir: