Kediler her ne kadar esnek olsalar da sert zemine çarptıklarında kemikleri kırılabiliyor. Bu durum aslında kedilerin hiç de dört ayak üstüne düşmediğini gösteriyor.
Kediler uyku zamanları dışında sürekli hareket halindedir. Yüksek yerlerden atlama, av kovalama esnasında tehlikeli durumlarda pati kırıkları görülen kazalardandır. Dış ortamlarda da maalesef trafik kazaları küçük canlarımızın hayatlarını tehdit edebiliyor, eğer yaşıyorsa ömür boyu sakatlığa mahkum bırakabiliyor.
Kırıklar çok ciddi olmadığı sürece tedavisi mümkündür ancak ciddi kazalar sonucunda hayatlarını tehdit ederek onları bir ömür boyu sakat bırakabilir. Kedilerde kırık tedavisi kolay bir operasyon olmadığından her yerde yapılan operasyonlar değildir. Platin çivi operasyonları özellikle çene ve eklem bölgesi için gerçekleşecekse bu durum onun için çok daha zor olacaktır zira ülkemizde bu tedaviyi yapabilecek pek fazla veteriner klinik mevcut değildir.
Tedavi Sürecinde Neler Yapılır?
Eğer kedinizde görülen kırık pati kırığıysa yaş alçı uygulaması en yaygın tedavi yöntemdir. Atel yardımıyla kedinizin patisi sarılarak kırık yer sabitlenerek yapılan bu tedavide kullanılan alçı bildiğimiz alçıdan daha farklıdır. Yapılan alçı hem patinin hava almasını sağlıyor hem de kırık yeri sabit tutuyor.
Alçı çıkarıldıktan sonra ise en az bir iki hafta kedinizi kontrol altına almalısınız. Yüksek yerlere çıktığında, fazla hareket haline geçtiğinde buna engel olmalısınız. Beslenmesi için ekstra bir yönerge izlemenize ise gerek yoktur. Kediniz normalde hangi mamadan ne kadar yiyor ise bu süreçte de değiştirmeden devam etmelisiniz.