Hematom, kan damarının yırtılması sonucunda kanın damar dışına çıkmasıyla oluşan, kanamanın doku içindeki birikimi ile karakterizedir. Kedilerde çok sık görülmemekle birlikte herhangi bir hematom belirtisinde gecikmeden veteriner hekiminize danışmalısınız.
Kulak hematomları, kulak kapakçığının şişmesi ile karakterizedir. Çoğu durumda, yalnızca bir kulak etkilenir. Bununla birlikte, her iki kulağın da hematomdan etkilenmesi mümkündür. Şişkinlik ise tüm kulak kepçesini içerebileceği gibi kulak kepçesinin yalnızca bir bölümünü de içerebilir.
Kedilerde kulak hematomunun en yaygın nedeni, kulak iltihabı veya kulakta başka bir tahrişin varlığıdır. Kulak enfeksiyonları kulakta tahrişe neden olur ve kedi bu aşamada hastalıktan dolayı rahatsızlık yaşar ve genellikle başını sallar bu da hematomun gelişimine ve bazen de yayılmasına neden olur.
Daha seyrek olarak, alerjik cilt hastalığı, bağışıklık sistemi bozuklukları veya kan pıhtılaşma defisitleri kulak hematomlarının nedeni olabilir.
Kulak hematomları tipik olarak fiziki muayene ile teşhis edilir. Hematom belirtilerinden kedinizin günlük bakımı ile ilgilenirken bunu siz de fark edebilirsiniz.
Kulak hematomları için birçok farklı tedavi mevcuttur. Hematom içindeki sıvı boşaltılabilir ancak hematom bu durumda tekrarlanabilir ve defalarca boşaltılması gerekebilir.
Birçok veteriner hekim hematom sıvısını anestezi altında boşaltmayı tercih etmektedir. Çoğu durumda kulakta mevcut olan diğer akıntıların kulak kapakçığı içerisinde birikmesini önlemek için bir drenaj yerleştirilir.
Kedinizde mevcut başka bir kulak hastalığı varsa, eş zamanlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekecektir.