Kedilerde Öksürük ve Kusmanın Birbiriyle Nasıl Bir İlişkisi Vardır? Kedilerde Öksürük Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

3 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Kusma ve öksürük çoğu zaman birbiriyle karıştırılabilir. Öksürüğün kusma gibi duyulduğu anlar aslında birbiriyle örtüştüğü için gerçekleşir.

Öksürüğün çok şiddetli olduğu durumlarda, öksürüğün hemen ardından kusma meydana gelmesi olağan bir durumdur.

Kedilerde Hangi Durumlarda Öksürük ve Kusma Görülür?

Vücuttaki mevcut hastalık hangi sistemi etkilediyse eğer öksürük ve kusma buna göre şekillenir. Örneğin solunum yolları enfeksiyonu hastası olan bir kedide, hastalığa bağlı olarak anormal bir öksürük durumuna rastlandıysa, öksürüğün ardından soluk borusunda biriken mukoza sıvıları, öksürüğü daha da şiddetlendirir ve sonuç olarak kedi bu öksürük nöbetinden sonra kusar.

Bu durumun yaşanması aynı zamanda tersi şekilde de gelişebilir. Örneğin kedinizin sindirim sisteminde oluşmuş bir enfeksiyon ya da soluk borusuna kaçan yabancı bir nesne dolayısıyla kusma gerçekleşirse, tahriş edici etken nedeninden dolayı mukozada tahrip oluşur. Boğazda oluşan ve mideye de iletilen bu gibi olaylarda kusmanın ardından öksürük belirtileri kendini gösterebilir. Bu durumda tahriş edici etkenin rolü büyüktür.

Kusma ve öksürük yaşandığı durumlarda iki olayın da birbirinden ayrılması gerekir. Ne şekilde gerçekleştiği, semptomların hangi sıra ile görüldüğü teşhis edilmesi açısından bilinmelidir. Kediniz öksürdüğü akabinde kustuğu ya da kustuktan sonra öksürdüğü durumlarda mutlaka veteriner hekiminize başvurmalı ve ayırt edici teşhis ile kedinizin ihtiyacı olan tedaviye başlamasını sağlamalısınız.

Kedilerde Öksürük Hangi Hastalıkların Belirtisi Olarak Karşımıza Çıkabilir?

Kedilerde öksürük semptomu gelişmeye başladığında sorunun ne olduğunu bulmak gerekir. Vücut sistemlerinin görmüş olacağı zararlar ve hastalıklar öksürük semptomunun gelişmesinde rol oynar.

Solunum sistemi rahatsızlıkları denilince öksürüğün nedenleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Soğuk algınlığı yaşanan durumlar
  • Bakteriyel ve viral enfeksiyonların sebep olduğu durumlar
  • Alt ve üst solunum yolları hastalıklarının oluşturduğu durumlar

Öksürüğün görüldüğü zamanlarda eğer ki solunum yolu rahatsızlıkları dışında başka belirtiler de görülüyorsa, bu genellikle solunum yolu problemine işaret eden bir durumdur. Solunum yolu hastalıklarının belirtileri ise:

  • Gözlerde meydana gelen yoğun çapaklanmalar
  • Gözlerde sarı ve yeşil renkteki akıntı
  • Burunda mukuslu bir akıntı (kıvamı değişebilir)
  • Gözlerde çapaklanmalardan dolayı göz kapağının kapanması
  • Ağız kenarında görülen yaralar ve iltihaplı akıntılar

Diğer bir belirti ise kalp ve dolaşım sistemi sorunlarında görülür. Öksürük bu nedenle kardiyovasküler rahatsızlıklarda da sıklıkla gözlemlenir. Bu hastalık genç yaştaki kedilerde görülebildiği gibi daha yaşlı kedilerde de görülebilir. Öksürüğün belirtisi olduğu bu hastalıkların hepsinin en erken sürede teşhisinin konması gerekir.

Diğer öksürük belirtileri ise şunları içerir:

  • Uzun tüylü kedi ırklarının tüy dökümünde yaşadığı tüylerden dolayı öksürme ( tüy kusma)
  • Uygun bir diyetle beslenmeme, yeterli beslenmeme
  • Temizlenirken yutulan tüylerin tuvalet olarak dışarı atılmaması

Bu gibi durumlar tahrişe sebep olur ve öksürük başlangıcına yol açar. Hastalık öksürükleri gibi tehlikeli bir durum yaratmasalar da teşhisten emin olmak için veteriner hekiminize kedinizin muayenesini her öksürük durumunda yaptırmalısınız.

3 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR