Kedilerde Safra Taşı ve Safra Kesesi İltihabı

2 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Kolelitiazis, safra kesesinde taşların oluşumundan kaynaklanan tıbbi bir durumdur. Safra taşları genellikle kalsiyum veya diğer salgılanan maddelerden oluşur.

Safra kanallarındaki taşlar veya safra kesesi taşları bir röntgen filminde görülebilir. Ancak röntgen her zaman ayırıcı tanı oluşturmaz, bazı durumlarda safra taşları röntgen görüntüleriyle belirlenemeyebilir. Ciddi belirtiler ve ağrılar olmadıkça, safra taşları için ameliyat gerekmez.

Safra taşlarının vücutta oluşması problemi kedileri etkilediği gibi köpekleri de etkileyebilmektedir.

Safra kesesi taşlarının açık belirtileri yoktur. Bununla birlikte, safra taşlarına ek olarak bir enfeksiyon varsa, kedinizde kusma, karın ağrısı, ateş ve sarılık görülebilir.

Kedilerde Safra Taşı Sebepleri Nelerdir?

Safra taşları için düşünülmesi gereken çeşitli nedenler vardır. Safra kesesinin bir kısmının hasar görmesi, safra akışını kesebilir veya safra çamurlaşıyor olabilir; Safra pigment, kalsiyum veya kolesterol ile aşırı doymuş olabilir; Taş oluşumu inflamasyon, enfeksiyon, tümör veya hücrelerin dökülmesine neden olabilir; Ya da taşlar safra kesesinin iltihaplanmasına ve bakterilerin istilasına izin verebilir. 

Düşük protein seviyeleri, safra kesesinde taş oluşmasına neden olabilir.

Kedilerde Safra Kesesi Taşlarının Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Kediniz eğer tehlike altında görünmüyorsa, taşların cerrahi operasyonla çıkarılmasına gerek duyulmaz. Ancak, İntravenöz (IV) tedavisi gerekeceğinden, kedinizdeki hastalık kararlı olana kadar hastaneye kaldırılmalıdır.

Bazı durumlarda, keşif ameliyatı seçilecek tedavi olacaktır. Eğer bu kediniz için kronik bir sorun durumuna geldiyse, mevcut taşları çıkarmak için cerrahi operasyon gerçekleştirildikten sonra bile yeni taşlar oluşabilir.

Taşları tedavi etmek için kullanılabilecek ilaçlar ve ilgili komplikasyonlar, taşları yok etmeye yardımcı olabilecek ilaçlardır. K1 vitamini, hastanın görüldüğü durumlarda intravenöz olarak verilir; Karaciğer ve safra kanalında yüksek karaciğer enzimleri veya iltihaplanması teşhis edilirse E vitamini reçete edilir; Ve S-Adenosylmethionine (SAMe) karaciğer fonksiyonlarını ve safra üretimini iyileştirmek için reçete edilebilir.

Kedilerde Safra Kesesi İltihabı Kolesistit ve Kolelitiazis Nedir?

Sindirim sisteminin tüm bileşenleri birbiri ardına çalışır ve biri düzgün çalışmazsa, vücudun çoğunda kötü etkileri olur. Safra kesesi, karaciğere sıkıca yapışmış karnın içinde bulunur, mide ve bağırsaklardaki gıdaları sindirmek için gerekli olan bir sıvı olan safra için bir saklama kutusu görevi görür.

Safra kanalı safradan karaciğere safra kesesine ve ince bağırsağa ulaşır ve karaciğer safra salgısında işlev görür. Safra kesesi enflamasyonu genellikle safra kanalı ve / veya karaciğer / safra sisteminin tıkanması ve / veya iltihaplanması ile ilişkilidir ve bazen safra taşlarıyla ilişkilidir. Şiddetli iltihaplanma vakaları, safra kesesinin yırtılmasına ve daha sonra safra kanalının şiddetli iltihaplanmasına (safra peritoniti) neden olabilir; bu durum da acilen cerrahi ve tıbbi tedaviyi gerektirir.

Bu hastalığın kedilerde cins, cinsiyet veya yaş ile doğrudan bir bağlantısı yok. Her tür kedide görülebilen bir hastalıktır.

Safra Kesesi ve Safra Kanalı İltihabının Belirtileri 

İltihaplı safra kesesi veya safra kanalının göstergesi olabilecek bazı semptomlar: Ani iştahsızlık, letarji, kusma ve karın ağrısını içerir. Eşzamanlı görülen ateş genellikle safra kanalı koşullarıyla ilişkilidir.

Sarı gözler ve dişetlerinin sararması da görülen belirtiler arasında en yaygın olanlarıdır. Enfeksiyona bağlı şok ve kan hacmindeki azalma da bazı durumlarda ortaya çıkabilir. Şok belirtileri : Yetersiz nefes alma, hipotermi, soluk veya gri diş etleri ve zayıf ama hızlı nabız durumlarını içerir.

Safra kesesi ve bitişik dokuları ilgilendiren iltihaplanmalar, şişmiş dokuya yol açabilir; Sağ üst karında, özellikle küçük boyutlu kedilerde el muayenesi esnasında bir doku kütlesi hissedilecektir.

2 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR