Şok, birçok farklı nedeni oluşabilen fizyolojik değişiklikler dizisidir. Nedene bakılmaksızın, kedinin şokta olduğunu gösteren bir dizi karakteristik işaretler vardır. Bu işaretleri tanımak ve bir kedinin şoka girmesinin nedenlerinden bazılarının farkında olmak önemlidir.
Şok Oluşumunun Birincil Nedeni Nedir?
Şokun en sık görülen nedeni, bir otomobilin çarpması veya yanma gibi kazalardır.
Şok Halinde Olan bir Kediye Anında Bakım
Kedinizin hala bilinci yerindeyse, onu bir veterinere götürene kadar sıcak tutmak için havluyla sarın. Beyne kan akışını sağlamak için başını kalbinden daha aşağıda tutun.
Bununla birlikte, kedinizin bilinci yerinde değilse, nefes aldığından ve kalbinin attığından emin olun. Suni solunum ve ya CPR uygulamaya başlayın.
Veteriner hekiminiz, kedinizin fizik muayene esasında şoka girdiğini belirleyebilir. Şok nedenini belirlemek için röntgen kan testleri ve idrar testleri yapılır, ancak diğer daha ileri tanı yöntemleri de gerekebilir.
Şokta kediler için öncelikle temel destekleyici bakım yapılır. İntravenöz sıvılar, hipotermi için harici sıcaklık, oksijen takviyesi ve kalp atış hızını artırmak için atropin gibi destekleyici tetkikler uygulanır. Kortikosteroidler de kullanılabilir. Böylelikle veterineriniz şokun altında yatan nedeni tedavi edebilecektir.