Kedilerde Tıkanıklık ve Heimlich Manevrası

4 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Teknik olarak boğulma/tıkanma, hava akışının sağlanamadığı, gırtlak ya da nefes borusunda bir problem olduğu durumlarda yaşanır. Bu nedenle boğazda kalan her şey, tıkanmanın sebebi olabilir. Kalem kapağı, yüzük,, ip gibi bir çok nesne yutulduğu taktirde boğulmaya neden olabilir.

Ağızda görülen salya, öksürme, endişe ve panik hali, solunumu sağlayamama, bayılma, bilinç kaybı veya hava akışı tamamen kapanmış olursa nefes alamama, kötü nefes, iştah kaybı, huzursuzluk kedilerde oluşabilecek tıkanıklığın başlıca belirtileridir.

Parçalanmış kemik parçaları, kılçıklar ve diğer yabancı nesneler kedilerin gırtlağında sıkışabilir ve boğulmaya neden olabilir.

Eğer kediniz bilincini henüz yitirmemişse öncelikli olarak ağzının içini herhangi bir cismin olup olmadığını görmek üzere kontrol etmelisiniz. Eğer nesne çıkaramayacağınız bir durumdaysa ya da çıkarmanızın sakıncalı olduğu bir durumsa (ip, kanca, ucu sivri nesneler gibi) kedinizi bir havluya sararak derhal veteriner hekime götürmelisiniz.

Kediniz eğer bilinçsizse ve nefes almıyorsa ya da zor nefes alıyorsa aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekir

Kedinizin ağzını açın ve dili ileri doğru çekin. Yabancı bir nesne görürseniz parmağınızla ya da cımbızla çıkartmayı deneyin. Bu işe yaramazsa Heimlich manevrasını denemeniz gerekebilir.

Kediyi arkasından kavrayın ve diğer elinizi kaburgaların hemen altına koyun. Göbeğindeki elle, yukarı ve aşağı doğru birkaç keskin itme gücü sağlayın. Burun yoluyla birkaç küçük nefes verin. Hava yolunda yabancı bir cisim bulunmadığından emin oluncaya kadar bu adımları tekrarlayın.

Yabancı nesne çıkarıldıktan sonra kedi hala nefes almıyorsa kalp atışı ve nabız kontrolü yapın. Eğer bir tepki almıyorsanız vakit kaybetmeden suni solunum ve CPR ye başlayın ve kedinizi derhal veteriner hekiminize götürün

4 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR