Kedilerde Yanık Durumlarında Ne Yapılmalıdır?

6 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Kedi dostlarımız biz onları ne kadar tehlikelerden uzak tutmak istesek de bazen başlarını belaya sokabiliyorlar.  Özellikle koklama hevesleri yüzünden bir çok kedi yaralanmalar yaşayabiliyor. Çok hassas olan burunlarını ocağa yaklaştırıp yakabiliyorlar ya da tavuk kokusu aldıkları bir tencerenin üzerine atlayıp yaralanabiliyorlar.

Vaka olarak en çok rastlanan yanık türü bu yüzden burun yanığıdır. Yine de yanıklar yalnızca dış yanıklardan oluşmaz. Bazı kimyevi maddelerin oluşturduğu, iç organlara zarar veren iç yanık türü de mevcuttur. İç yanıkların etkisi ve zararı bazı durumlarda dış yanıklardan daha ciddi olabilmektedir.

Dış Yanıklarda İlk Yardım Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedinizde yanık yarası neredeyse acil olarak yanığın üstüne su tutulmalı ve canını acıtmadan buzlu suyla kompres yapılmalıdır. Yara üzerine kesinlikle yağlı bir krem sürülmemelidir ve yara bandı yapıştırılmamalıdır. Yara üzerinde baskı oluşturacak herhangi bir durum varsa hemen bu durum elenmelidir ve kompres devam ettiği sürece ara verilen anlarda yara hava almalıdır.

Ağır yanıklarda ise kedinizi ve sizi zorlu bir bakımı süreci bekliyor. Yara bölgesi gerektiğinde hava alan bezlerle sarılabilir. Bu gibi durumlarda gün aşırı hekiminize giderek bantları değiştirmelisiniz. Ağır yanıklarda veteriner hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda kullanacağınız kremleri ve solüsyonları çok dikkatli bir biçimde kullanmalı ve uygulamalısınız.

Kediniz yara temizliğinde canı yanabileceği ve huysuzlaşabileceği için onu olabildiğince sakin tutmalısınız.

6 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR