Kedilerde Yara Bakımı Nasıl Olmalıdır?

neredeyse 6 yıl önce

  • Paylaş:

Kediler bir çok sebeple yaralanabilirler. Ev kedisi olsun sokak kedisi olsun  her kedinin bedeninde yaramazlıklarından dolayı da kesikler ve çizikler olmazsa olmazdır. Kavga ederken, oynarken, temizlenirken patileriyle yaralanabilirler.

Her kesik ve çiziğin takibi mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Ciddiye alınmadığı durumlarda ise yaralar çok kolay enfeksiyon kapabilir ve ciddi sonuçlar doğurabilir.

Dikkat Etmeniz Gerekenler ve Alınacak Önlemler Nelerdir?

Kedinizin üzerindeki yara yeri düzgünce tespit edilmeli. Özellikle uzun tüylü kedilerde tespit etmek biraz zor olsa da tüylerin arasını iyice açarak büyüteç yardımıyla yaranın yerini tespit edebilirsiniz. Yaranın olduğu bölgede eğer batan bir cisim kalıntısı varsa dikkatlice çıkarılmalıdır. Yara temizliğini yapmadan önce batığı mutlaka çıkarmalısınız.

Kesik ve yaraların derinlik derecesi de dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Yara eğer derinse ve kanama varsa soğuk bir bez ile yaranın üzerine kompres yapmak gerekir. İki üç dakika içerisinde kanama eğer geçmezse çok geç olmadan veteriner hekime başvurmak gerekir.

Yaraya müdahale öncelikle steril bir suyla ıslatılmış bezle ya da pamukla yapılmalıdır. Betadin ya da Batikon gibi tentürdiyot ile yaranın etrafı dikkatlice sterilize edilmelidir. Kedinizin yarayı kaşıma ihtimaline karşı patilerine de tentürdiyot sürmeniz de alabileceğiniz önlem arasındadır.

Yara üzerine Bepanthene sürebilirsiniz ve bu işlemleri yara iyileşene kadar yapmalısınız. Yara üstünü ise kesinlikle bantla kapatmamalısınız.

neredeyse 6 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR