Bir kedinin aşılanması onun hayatı ve sağlığı için gerçekten önemlidir. Daha yavruyken bir çok hastalık riski taşıyan kediler gerekli aşılar yaptırılmadığı taktirde ölebilmektedir.
Bazı kedi sahipleri aşılama uygulamasının gerçekten ne derece önemli olduğunu kavrayamadıkları için bedelini kedilerinin hayatıyla ödeyebiliyorlar. Kısacası hiçbir kedi aşılara ihtiyaç duymayacak kadar sağlıklı değildir. Hastalık riski her zaman vardır ve olacaktır da.
Kediniz için en doğru aşılama tarihini muayenesini yaptığı veteriner hekiminiz belirler. Aşı takvimi kedinizin yaşına, cinsiyetine, boyuna, kilosuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bazı kediler erken dönemde hızla büyüyebiliyorken bazı kedilerin büyümesi uzun sürebiliyor. Bu yüzden aşı takvimini kulaktan dolma bilgilerle, komşunuzun kedisine göre ya da genel geçer bilgilerle değil, muayene sonrası veteriner hekiminizle birlikte belirlemelisiniz.
7-9 hafta arasında yapılması gereken aşı:
Karma aşıları 3’lü ya da 4’lü karma olarak uygulanır. Hangisi kedinize daha uygunsa veteriner hekiminiz onu uygular. Yavru kedilerde yaygın olarak görülen ve büyük bir çoğunluğun hastalıklar sonucunda öldüğü viral hastalıklardan korunmanın en etkili ve zorunlu yolu karma aşılardır.
Karma aşının 2.si. 12. Haftalık döneme denk gelir. Yapılması zorunludur.
Lösemi aşısıdır. FIV olarak bilinen bu aşı kedinizi lösemi hastalığından etkili bir biçimde korur.
Kuduz aşısıdır. Hastalıklar arasında belki de en korkuncu olan kuduz aşısının yapılması da zorunldur.