Kedilerde meydana gelen ishal belirtilerini fark ettiğiniz andan itibaren vakit kaybetmeden bir veteriner hekimi aramanız ve kedinizi muayene ettirmeniz gerekebilir. Kedi ishali ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi aynı zamanda zararlı yiyeceklerden dolayı da meydana gelen bir zehirlenme olabilir. Sizlerle daha önce kediler neden ishal olur nasıl tedavi edilir konusunu tartışıp bir makalemizde değerlendirmiştik.
İshal hastalığı bağırsak yolu ile emilmekte olan gıdaların artıklarının birtakım sebeplerden dolayı sıvı dışkı olarak dışarıya atılmasıdır. Kedilerde ishal belirtileri arasında kanlı, siyah ya da katran renginde bir dışkı söz konusu olabilir. Kedinizin ateşi yükseldiyse, diş etleri soluk renkli olduysa ve kediniz sürekli kusuyor ise ishal probleminden şüphelenebilirsiniz.
Kilo kayıpları, kusma, gaz, halsizlik ve sürekli uyuma gibi belirtileri de uzun süredir yaşıyorsanız kronik bir ishal sorunu ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Bu tür ishal vakalarında veteriner hekiminiz gerektiği takdirde fiziki muayene, laboratuvar muayenesi ve birtakım testler ile kedinizin rahatsızlığının teşhisini koyabilir.
Tümör, yabancı cisimler ve anatomik bir sorun yaşayan kediler için radyografi kullanılması ise son derece sakıncalıdır. Bu tür sorunlar yaşayan kedilerin ultrason veya diğer görüntüleme cihazları ile test edilmesi gerekebilir. Kedi ishalinin bazı hastalıklarda biyopsi alınarak mikroskobik ortamlarda da incelenmesi gerekebilir.
Kedi ishali belirtilerini görmeye başladığınız an hızlı bir şekilde veterinerinize giderek kedinizin gerekli muayenesi olmasını sağlamanız gerekmektedir. Aksi takdirde ciddi hastalıklar ile karşılaşabilirsiniz.