Kedim Tüy Yumağı Kusuyor Ne Yapmalıyım?

yaklaşık 2 yıl önce

  • Paylaş:

Çoğu kedi sahipleri en azından bir kez, kedisinin tüy yumağı kustuğuna şahit olur. Çoğu kedide ara sıra tüy yumağı kusmak normaldir. Bununla birlikte, kronikleştiyse veya sık bir durum olmaya başladıysa, daha ciddi bir sağlık sorununu gösterebilir. Kdim tüy yumağı kusuyor ne yapmalıyım diye endişeleniyorsanız aşağıdaki sebepleri okumanız faydalı olacaktır.

Tüy yumakları, midede oluşan ve etkilenen kedi tarafından regürjitasyonu yapılan uzun silindirik saç kütleleridir.

Kediler Neden Tüy Yumağı Kusarlar?

Bütün kediler kendilerini yalayarak temizler. Bunu yaparken saçlarını yutarlar. Kedi dili aslında dikenlidir, böylece gevşek saçları temizleyen minyatür tarak görevi görür. Normal olarak yutulan saçlar bağırsak yolundan geçer ve dışkı yoluyla atılır. Saç karında birikirse eğer kediniz tüy yumağı kusabilir. Çoğu durumda kusma, zorlanarak gerçekleşir ve sahipleri tedirgin eder.

Tüy yumaklarının teşhisi tüy yumaklarının kendisini görmek üzerinedir. Tüy yumakları çoğu kedi için normaldir ve ilave teşhis gerekmeyebilir. Bununla birlikte, saç kökleri sık görülürse veya tüy yumağı kusması olmadan kusma veya öksürme meydana gelirse ek teşhis gerekebilir.

Veteriner hekiminiz tüy yumağı kusması durumunda: Tam bir kan sayımı, kan kimyası profili ve belki bir tiroid tarama testinden oluşan rutin kan filtreleri önerilebilir. Tam kan hücresi sayısı kırmızı kan hücresine ve beyaz kan hücre sayılarına ve morfolojisine bakar.

Bir kan kimyası profili serum elektrolitlerini (sodyum, kalsiyum ve fosfor gibi), kan protein seviyelerini ve kan glikozu (şeker) seviyelerini ölçmenin yanı sıra böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını değerlendirir.

Bu testlerin sonuçlarına bağlı olarak, diğer tanı testleri de önerilebilir. Karın grafileri (X-ışınları) veya abdominal ultrason önerilebilir. Bazı vakalarda bağırsak yolunun endoskopik incelenmesi de yapılabilir.

yaklaşık 2 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR