Kısırlaştırılmamış Dişi Kedilerde Ne Tür Sorunlara Rastlanır?

yaklaşık 5 yıl önce

  • Paylaş:

Kısırlaştırılmamış kediler, kısırlaştırılmış kedilere  göre daha fazla sorunla karşılaşır. Kedilerini erken dönemde, çeşitli sebeplerden dolayı kısırlaştırmayan kedi sahipleri, kedi 3-4 yaşına geldiğinde kısırlaştırma işlemini kesinlikle düşünmelidir.

Belirli bir yaştan sonra özellikle uterus bölgesinde, ovaryumlar ve meme tümörleri çok yoğun bir şekilde görülmemektedir. Bu yüzden zamanında yapılan kısırlaştırma operasyonu minik dostumuzu bu gibi kötü huylu hastalıklardan korumuş oluyor ve bu hastalıklarla karşılaşma riskini minimuma indiriyor. Kısırlaştırma işlemi bu yüzden, kısırlaştırmamaya göre çok daha sağlıklı bir karardır.

Dişi kedi ilk kızgınlık dönemine girmeden kısırlaştırılırsa eğer uzun vadede çok daha yararlı olacaktır. Çünkü dişi kedi kızgınlık dönemine girmeden kısırlaştırıldığı için,  hormonal denge bu duruma adapte olur meme tümörleri, ovaryal tümörler, uterus tümörleri ileriki zamanlarda karşınıza çıkmayacaktır. Tabi ki yine de genetiğe ya da dış faktöre bağlı olarak bu sorunlar oluşabilir. Genel istatistiklere göre çıkma olasılığını en aza indirmek içinse kısırlaştırma işlemi önerilir.

Erkek kedilerde ilk kızgınlığın geçmesi beklenir. Çünkü kısırlaştırma operasyonunun şartlarına uyması için testislerin testis kesesine inmesi beklenir. Bu da erkek kedinizin 1 yaşına gelmesini beklemeniz anlamına geliyor. Rutin sağlık kontrolleriniz sırasında veteriner hekiminizle görüşerek kısırlaştırma tarihini beraber belirleyebilirsiniz. Kısırlaştırma işlemi sonrasında kediniz için daha farklı bir bakım uygulayacağınız için gerekli beslenme, bakım ve barınma bilgilerini edinmeyi de unutmayın.

yaklaşık 5 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR