Bu durum çeşitli koşullardan kaynaklanabilir ve köpeğin artan besin tüketiminin psikolojik bir durumdan mı yoksa bir hastalığa mı sebep olduğu araştırılmalıdır. Sebep psikolojik bir sorunsa, köpek obeziteye doğru ilerleyen öğrenilmiş bir davranış geliştirmiş olabilir.
Bununla birlikte, evde beslenen hayvanınızın artan besin alımının altında yatan nedeni hastalıklı bir durumdan kaynaklıysa, iki fiziksel etkiden biri incelenecektir: kilo alımı veya kilo verme.
İştah artışı durumu bir takım davranış problemleriyle ilişkili ise, altta yatan neden yaşlanma süreciyle ilişkilendirilebilir. Yaşlılık döneminde, bazı köpeklerin aşırı derecede aç oldukları bilinmektedir. Köpeğiniz için öngörülen bazı ilaçların iştah artışına sebep olabileceğini de unutmayın.
Teşhis Aşmasında Neler Gereklidir?
Veteriner hekiminiz köpeğiniz üzerinde kapsamlı fizik muayenesi yapacaktır. Ayrıca kan testleri, idrar testleri, radyografik görüntüleme, organ testleri ve endoskopi de önerebilir.
Organların biyokimyasal testleri yapılırken karaciğer ve böbrek gibi hayati organların işleyişini değerlendirmek mümkündür. Köpeğinize yapılan bu testlerin yapılması çok önemlidir, çünkü bu sayede insülin işlev bozukluğuna bağlı herhangi bir endokrin bozukluk da ortaya çıkacaktır. Hipoglisemi olarak bilinen aşırı düşük kan şekeri de iştah artışını etkiler.
Veteriner hekiminiz, evde beslenen hayvanınızın idrar yoluyla aşırı miktarda protein kaybedip kaybetmediğini değerlendirmek için idrar testleri önerebilir. İdrar testi, üriner sistem enfeksiyonunu ya da atık sürecinde yer alan organların enfeksiyonunu ve diyabetli köpeklerin idrarda yaygın olarak bulunan idrardaki şekeri de gösterecektir.