Köpekler Nasıl Çiftleştirilmelidir?

yaklaşık 6 yıl önce

  • Paylaş:

Dişinin köpeğin döllenebilmesi için, akıntının başlayıp kızgınlık dönemine girmesinin 8-12’nci günleri arasında çiftleştirmek gerekir. Bu günler arasında çiftleştirme 3 kez yapılmalıdır. Acemi dişilere yaşlı erkeğin verilmesi iyi bir döllenme sağlar. Çiftleştirmeden önce köpeğin parazitlere karşı ilaçlanması unutulmamalıdır. Aksi halde parazitler yavrunun gelişmesini engeller.

Dişi ve erkek damızlık köpeklerde iyi huylu olması, bedeni ve ruhsal bir rahatsızlığının olmaması, cinsinin özelliklerine sahip olması, vücut ve cinsel organlarının gelişmiş olması gibi özelliklere dikkat edilmelidir.

Çiftleşme Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Hayvanların bir avluda, bahçede, boş bir odada çiftleştirilmeleri ve bu arada yalnız bırakılmaları uygun olur. Zamanlama doğru yapılmışsa dişi erkeği kabul eder. Aksi halde kabul etmez, kaçabilir. Böyle durumlarda çiftleştirme bir-iki gün sonraya ertelenebilir. Eğer dişi kızgınlığının en uygun dönemindeyse erkeği fazla nazlanmadan kabul eder. Çiftleşme, normal olarak yarım saat kadar süren bir düğümlenmeyle son bulur. Düğümlenme sona erdiğinde, köpekler birbirinden ayrılarak dinlendirilmelidir. Dişi köpek döllenmişse birkaç gün içinde sakinleşir ve itaatkar durumuna geri döner. İkinci bir kızgınlık dönemine kadar da erkek kabul etmez.

Hamilelik Dönemindeki Dişi Köpek:

Hayvanın gebeliği genelde 63 gün sürer. Dördüncü haftadan sonra karın büyümeye ve sarkmaya başlar. Memeler sütlenir ve büyür. Gebelik süresi içinde dişinin durumu dikkatle izlenmeli; bir akıntı, memelerde şişme ve ateş, hayvanın ağırlığında artış olup olmadığı gözlenmelidir. Gebe hayvanın fazla yiyerek yağlanması, doğumu güçleştirir. Bu nedenle verilen yiyeceğin çok arttırılmaması gerekir.

yaklaşık 6 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR