Köpekler bulundukları ortamdan uzaklaşmak istedikleri zaman bazı dönemlerde kuyruk sallayabilirler. Ayrıca yalnız kalma istekleri, karşılaştıkları kişiyi sevmeleri ve karınlarının aç olması da kuyruk sallama sebepleri arasında yer alabilir. Kuyruk sallama her zaman köpeklerin saldıracağı anlamına gelmez. Bu durum köpeğin yer aldığı ortama göre ve duruma göre yorumlanmalıdır.
Bebeklik dönemlerinde köpekler genellikle kuyruk sallamazlar. Irklar arasında ufak tefek farklılıklar olmasına sağmen bebekler ilk aylarını doldurduktan sonra kuyruk sallamaya başlarlar. Günümüzde yavru köpeklerin açlığını giderebilmek için kardeşlerine yakın olarak beslenmeleri gerekmektedir.
Memede kalma isteği yaşayan yavru köpeklerde de kuyruk sallama davranışı görülebilir. Köpek yavruları ilk çelişkilerini yaşadıkları andan itibaren kuyruk sallamaya başlayabilirler. Cinsel olarak yakınlaşma içerisinde olan köpeklerde de kuyruk sallama davranışına rastlanabilir.
Kuyruk sallamanın köpeklerde farklı şekilleri bulunabilmektedir. Yumuşak huylu olarak nitelendirilen köpekler daha geniş açılarda seyrek bir şekilde kuyruklarını sallarlar. Saldırgan olarak nitelendirilen köpekler ise son derece sert ve hızlı bir şekilde kuyruklarını sallarlar.
Kendisine güveni tam olan bir köpek ise kuyruğunu sallarken dik bir şekilde tutar. Bu tür kuyruk sallayış şekilleri ve biçimleri tamamen köpeğin karakterine bağlı olarak değişebilmektedir. Köpekler arasındaki hiyerarşi içerisinde de kuyruk sallamanın bir anlamı mevcuttur. Köpekler bir araya geldikleri ise sürünün alt kademelerine indikleri zaman kuyruklarını daha sık sallamaya başlarlar.