Özellikle yaz aylarında böcek ve arı sokmalarına karşı dikkatli olunmalıdır. Köpekler meraklı burunlarını ve ağızlarını her yere sokabildikleri gibi başlarını belaya da sokabilirler. Bu merak kovalamacasında köpeğiniz bir arı kovanını karıştırmış ya da bir böcek yuvasını ezmiş olabilir.
Arı sokmaları bölgesel olabileceği gibi tüm vücudu etkileyebilecek reaksiyonlar da gösterebilir. Eğer köpeğinizi arı soktuysa sokulan yer şişer, köpeğiniz inler ve sokulan bölgeyi ısırmaya çalışır. Bunlar arı sokmasına verilen ilk sinyallerdir. Arı eğer ağız bölgesine yakın bir yeri soktuysa köpeğiniz daha fazla salya salgılayacaktır.
İlk Yardım Adımlarına Geçiş
Eğer köpeğinizi bir arının soktuğunu düşünüyorsanız öncelikle iğneyi bulmalı ve cımbız yardımıyla çıkarmalısınız. Bu işlemi yaparken köpeğinizin derisini çok fazla sıkmamaya özen gösterin.
Böcek ısırıklarında ise böceklerin hangi bölgeyi ısırdığını ve çevrenizde hangi böceklerin yaşadığını tespit edin. Böcekler soktukları yerde iğne bırakmadıkları için hangi böceğin soktuğunu bilmek panzehir uygulaması için gerekli bir adımdır.
Arı ya da böcek sokmasında bölge öncelikle steril yarım litre suyun içine bir tatlı kaşığı soda bikarbonat eklenerek sokulan yer yıkanmalıdır. Sokulan yer eğer ağız içindeyse bu karışımı sünger ya da şırıngayla ağza vermelisiniz. Karışımı yutmaması için de köpeğinizin başını aşağıda tutun.
Köpeğiniz eğer nefes alamıyor ve yerden kalkamıyorsa, diş etleri solgun renkteyse hemen veteriner hekime götürmelisiniz.