Bilişsel işlev bozukluğu sendromu, bir köpeğin beyninin yaşlanmasına bağlı bir durumdur ve sonuç olarak farkındalığın azalmasına, öğrenme zorluğuna ve bellek yetersizliğine yol açar.
Bozukluğun ilk belirtileri hafif olmasına rağmen zamanla "bilişsel düşüş" olarak da bilinirler. Aslında bilişsel işlev bozukluğu sendromunun klinik belirtileri, 11 yaşın üzerindeki köpeklerin yüzde 50'sinde görülür. 15 yaş üstü köpeklerin yüzde ise 68'inde en az bir işaret görülüyor.
Bilişsel işlev bozukluğu sendromunun tam nedeni henüz bilinmemekle birlikte, genetik faktörler bir hayvanı duruma yatkın hale getirebilir.
Bilişsel işlev bozukluğu sendromlu köpekler yaşam boyu sürecek terapi ve desteğe ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, sizin özveri ve yardımınız köpeğinizin bilişsel işlevlerini iyileştirebilir. Örneğin, köpeğiniz "tedavi" edilemese de, ona yardımınız sayesinde ve çeşitli terapilerle "bilişsel gerileme" nin ilerlemesini yavaşlatmada yardımcı olabilirsiniz. Bu yardımlar tipik olarak günlük bir egzersiz, oyun ve eğitim rutini uygulamayı gerektirir.