Campylobacteriosis, altı aydan küçük yavrularda yaygın olan bakteriyel bir enfeksiyondur. Hastalığa neden olan bakteriler, sağlıklı köpeklerin ve diğer memelilerin bağırsaklarında (gastrointestinal sistemlerinde) bulunabilir.
Köpeklerin yüzde 49'u kampilobakteriyozu vücutlarında taşıyor ve dışkılarıyla birlikte döküyor. Bu nedenle, insanlar, enfekte olmuş bir hayvana temas ettikten sonra uygun hijyen şartlarını yerine getirmezlerse hastalığa yakalanabilirler.
Bilinen birkaç nedeni vardır, ancak bir köpeğin kampilobakteriyoz bakterileri ile temasa girmesinin en yaygın yolu pis (dışkıların temizlenmediği) köpek kulübelerindendir kaynaklanır ve bu da hayvanların kirlenmiş dışkılarla doğrudan temasa girmesi şeklinde gerçekleşir.
Kirlenmiş yiyeceklerin veya suyun yutulması ise başka bir bulaşma şeklidir. Buna ek olarak, daha genç hayvanlar, az gelişmiş bağışıklık sistemleri ve çevrelerini keşfetme doğal eğilimi nedeniyle hastalığa yakalanma konusunda daha büyük bir risk altındadır.
Teşhis Aşamaları
Dışkı kültürü, en yaygın tanı yöntemidir. 48 saat sonra, veterineriniz, enfeksiyon belirtisi olan dışkıdaki lökositleri (dışkı beyaz kan hücreleri) aramak için kültürü inceleyecek; Lökositler köpeğinizin gastrointestinal sisteminde de bulunabilir, bu da vücutta kampilobakter varlığını teyit eder.
Kimyasal kan profili, tam bir kan sayımı ve bir idrar tahlili de dahil olmak üzere bir takım testler gerçekleştirilecektir.