D vitamini, köpek vücudundaki kalsiyum ve fosfor dengesinin düzenlenmesinde yaşamsal önem taşıyan, yağda çözünen bir vitamindir (diğer bir deyişle vücudun ve karaciğerin yağ dokusunda depolanır). Aynı zamanda kalsiyumun tutulmasını sağlar, böylece kemik oluşumuna, sinir ve kas kontrolüne yardımcı olur. Bununla birlikte, fahiş seviyelerde yutulduğunda, D vitamini ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kemirgenleri öldürmek için kullanılan kimyasal maddeler köpeklerde D vitamini zehirlenmesinin en yaygın kaynağıdır, ancak diyette aşırı miktarda D vitamini kullanılması veya yüksek seviyelerde D vitamini içeren ilaçlar da toksisiteye neden olabilir. Her yaştan köpekler zehirlenmeye karşı duyarlıdır, ancak genç köpekler ve yavru köpekler daha yüksek risk altındadır.
Kemirgen öldürücü ürünler yutulduktan sonra belirtiler genellikle 12-36 saat içinde gelişir. Bununla birlikte, belirtiler D vitamini toksisitesinin kaynağına bağlı olarak değişebilir. Semptomlar ise şunları içerebilir:
D vitamini toksisitesi derhal tedavi ve hastaneye kaldırılmayı gerektiren acil bir durumdur. Aslında, ilk 72 saat köpeğinizin hayatını kurtarmak için çok önemlidir. Toksik miktarda D vitamini ihtiva eden bileşikler yutulursa, veteriner hekiminiz köpeğinizi kusturacaktır. Toksik bileşikleri bağlayan ve daha fazla D vitamini emilimini önleyen çeşitli ilaçlar da vardır.
Doğru hidrasyonun sağlanması ve elektrolit dengesizliğinin düzeltilmesi için intravenöz sıvı terapisi gerekebilir. Ek olarak intravenöz sıvılar idrar yoluyla vücut için fazla olan kalsiyumun atılması için önemli bir tedavidir.
Şiddetli anemi durumunda kan transfüzyonu (nakli) gerekebilir. İkincil bakteri enfeksiyonları da yaygın olarak D vitamini toksisitesi ile ilişkilidir. Bu vakalarda, antibiyotikler reçete edilir. Eğer nöbetler bir problem haline gelirse, veterineriniz anti-nöbet ilaçları reçete eder.