İnsanlara benzer şekilde, köpeklerde de diş kökü apseleri görülebilir. Bu apseler genellikle köpeğin dişini çevreler veya dokuların altında veya içinde oluşarak pürüzler yaratır.
Apseler çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkarlar. Çok fazla ağrıya sebep olsalar da endişelenilecek bir rahatsızlık değildir. Günümüz koşullarında apse tedavisi çok rahat ve kolay bir şekilde gerçekleşiyor.
Bununla birlikte apse eğer tedavi edilmezse, bakteriler ağızdaki diğer bölgelere yayılabilir, bu da ciddi tıbbi durumun oluşmasına sebep olabilir.
Diş apseleri hem köpekleri hem de kedileri etkiler.
Köpeğinizde eğer diş kökü apsesi çıkmışsa aşırı ağrı belirtileri dışında, aşağıdaki belirtilerin bir kısmını görmeniz de mümkündür:
Periodontal hastalıklarda ve çiğneme eğilimi olan köpeklerde (yavru köpeklerde olduğu gibi) apse durumlarına daha sık rastlanılır. Tedavi edilmediği takdirde, yüz ya da ağız travmaları, bakteriyel enfeksiyonlar, şeker hastalığı, apse oluşumuna katkıda bulunabilir.
Apsenin teşhisi için genellikle apse içindeki cerahatın varlığı bile yeterli olabilmektedir. Ancak kan testi de yapılarak hastalığın altında yatan başka bir sebebin olup olmadığına da bakılır. Başka bir hastalık bulgusuna rastlanırsa eğer diş apsesi ikincil hastalık durumuna düşer ve ağrı kesicilerle ağrı dindirilir.