Köpekte genç hastalığı bir virüs hastalığıdır. Çoğu zaman hasta köpeklerden, bazı durumlarda da insanlardan bulaşabilir. Bulaşma kaynakları virüsü taşıyan idrar, dışkı, salya ve kusmuktur.
Özellikle, 1 yaşına kadar olan genç köpekler Morva hastalığına yakalanır. Ancak bu, yetişkin köpeklerin bu hastalığa yakalamayacağı anlamına gelmez. Daha önce Morva köpek genç hastalığına yakalanmış olan köpeklerle, hala annesinin yanında bulunan yavrular, bu hastalıktan korunmuş olmaktadırlar. Morva hastalığı özelikle de raşitik köpeklerle, mızmız yetiştirilmiş, aşırı sıcakta barındırılmış ya da doğru düzgün beslenmemiş olan köpekleri sever.
Morva köpek gençlik hastalığının klinik belirtileri ise şöyledir: Hastalığın başlangıcında, genel bir kötüleme görülür (bitkinlik, dikkatsizlik, neşesizlik, çabuk yorulma, keyifsizlik, iştahsızlık, sürekli yatma isteği, gizlenme olasılıklarının aranması, titreme, üşüme, burun sıcaklığı, arada bir kusma gibi).
Bazı durumlarda ciltte de değişimler görülür. Arka bacaklarının iç kısımlarında ve karnının alt taraflarında küçük kırmızı lekeler oluşur. Bu lekeler dağınık haldedir, düğüm gibi serttir ve daha sonra içi su dolu kabarcıklara ve döküntülere dönüşür. Döküntülerin içleri, sarımsı bir renkte iltihapla doludur. Mercimek büyüklüğünde olup ancak kuruduktan sonra patlarlar ve koyu sarımsı veya kahverengi kabuklara dönüşürler.
Sonraları bu belirtilerden sonra nezle türü bir solunum rahatsızlığı başlar ve bu nezleye bronşit ve astım da eklenir. Tüm bunlar solunumun sıklaşmasına ve zorlaşmasına, can acıtan türde bir öksürüğün oluşmasına neden olur.
Morva Hastalığında iştahsızlıkla birlikte, başlangıçta yoğun susama, dilde paslanma, öğürme ve sümüksü, kötü kokulu salgıların çıkarılmasına neden olur. Beslenmesi gitgide zayıflar ve iyi yediği halde hayvan güçten düşer. Morva köpek gençlik hastalığının üç türü vardır:
Göz, Burun, Akciğer Morva:
Göz ve burundan sümüksü, iltihaplı salgı, öğürme ve kusma ile birlikte öksürme, son derece zorlanarak sık alınan solunum.
Mide ve Bağırsak Şekli (Mide Morva):
Dilde paslı bir görünüm, iştahsızlık veya tümüyle yemekten kesilme. Susama, öğürme, saframsı, sümüksü kusma, kanlı veya iltihaplı ishal.
Asabi Şekli (Beyin ve Omurilik Morva):
Korkulu, huzursuz, asabi, yoğun uyku hali, epileptik kramplar, kas oynamaları, sallantılı yürüyüş, daha sonra da tümüyle felç.
Morva gençlik hastalığının seyri son derece değişik ve farklı olabilir. Çoğu zaman bir hastalıktan ötekine sıçrar. Hafif vakalar, nekahat dönemiyle 1-2 haftada geçebilir. Ağır olanların iyileşmesi için 3-4 haftaya ihtiyaç vardır.
Ancak hastalığın, diğer hastalıkların da ilave olmasıyla uzaması mümkündür. Her ne olursa olsun, bu hastalıkta mutlaka veterinere başvurmak gerekir. Köpeğin bitkinliği ve ateşli hali, başka hastalıklardan kaynaklansa da, Morva gençlik hastalığının da bir belirtisi olduğundan, köpek veterinere gösterilmelidir.
Bu hastalığa yakalanan köpek için yapılabilecek ilk müdahale ise köpeğin izole edilmesi ve tabii ki hava akımının olmadığı bir odada yatırılmasıdır. Daha sonra tedavi süreci başlayabilir.