Köpeklerde Görülen Kalp Kurdu Nedir?

neredeyse 6 yıl önce

  • Paylaş:

Köpeklerde ortaya çıkan kalp kurdunun sebebi parazit dirofilaria immitis olarak bilinmektedir. Parazit ergin formunda kalp bölgesinde yaşamını sürdürmeye devam ediyor. Ülkemizde çok şık gözüken bir hastalık değildir. Yurtdışından ülkemize getirilen kedi ve köpekler bu hastalığı ülkemize taşırlar. Kalp kurdu rahatsızlığı riski taşıyan cinsler arasında German Shephard, English Pointer, Golden Retriever ve Boxer cinsleri yer almaktadır.

Köpeklerde kalp kurdu hastalığına yol açan parazit Dirofilaria immitis olarak adlandırılır. Parazitlerin larva formu kan üzerinde ergin formu ise kalp üzerinde yaşamaktadır. 3 ile 15 yaşlı olan dişi, dışarıda yaşayan köpekler predispozedir. Ülkemizde çok fazla görülen bir hastalık değildir. Yurt dışından gelen köpeklerin ülkemize taşınması ile bu hastalık daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Kalp Kurdu Nasıl Bulaşır?

Kalp kurdu etken sivrisinekler ile taşınabilir. Hastalığa sahip olan sivrisinekler köpeğinizi ısırdığı zaman parazitler kas ve deri altı dokulara boşaltılmış olur. 4 ile 5 hafta sonra ise kan dolaşımına tamamen girmiş olurlar. 3 ile 4 ay sonrasında ise kalbe taşınırlar. Kalbe yerleşen virüsler yumurtlamaya başlar ve yeni virüsler kan dolaşımına girmeye başlar.

Klinik Bulgular

Köpeklerde bu hastalık genellikle asemptomatik bir şekilde ilerler. Kuru öksürük, eksersize dayanıksızlıklar, sürekli uyku hali, kilo kaybı, iştahsızlık, sağ kalp yetmezliği ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkar.

Hastalığın tanısı ELISA testi ile mümkün olabilmektedir. Teşhis yapılırken EKG yöntemlerinden de faydalanılmaktadır. Sendroma yol açan sistemlere sağaltım uygulanır. Tedavi yapılırken kalpte ergin parazitlerin oluşmadan önce kanda larvaların yer aldığı dönemde kullanılması önemlidir.

Belirtilerden herhangi birini köpeklerinizde gördüyseniz vakit kaybetmeden hızlı bir şekilde veteriner hekiminize danışmalısınız. Köpeklerde kalp kurdu hastalığının tedavisi doğru teşhis ve erken tedavi sürecinin başlatılması ile mümkündür. Aksi takdirde bu hastalık yüzünden büyük sorunlar yaşayabilirsiniz.

Kalp Kurdu Tedavisi Nedir?

Kalp kurdu tedavisi için knott testi ve immunodiagnostik testler yapılmaktadır. Teşhis esnasında genellikle EKG’den yardım alınır. Sendroma sebep olan sisteme yönelik gerekli sağaltımlar uygulanır. Tedavi kalp bölgesindeki parazitler oluşmadan önce yapılmalıdır. Yani virüsler kanda yer aldığı zaman tedavi daha etkili sonuçlar ortaya çıkartabilmektedir. Bu sebeple semptomlardan herhangi birine rastladığınız zaman vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmanız gerekiyor.

neredeyse 6 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR