Köpeklerde kalça displazisi, top ve yuva ekleminin şekil bozukluğunun bulunduğu kalça hastalığıdır. Bu bozukluk, bilya kısmının ve soketinin birbirine tam olarak oturmaması ve ek yerlerin sürtünmesi anlamına gelir.
Kalça eklemi top ve yuvadan oluşur. Kalça displazisinin gelişimi, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile açıklanırken, birden fazla genin karıştığı bu bozukluk için kalıtımın karmaşık bir kalıbı vardır.
Kalça displazisi, kalça eklemlerinin normal olarak gelişmesine engel olarak (malformasyon olarak bilinir) giderek bozulmasına ve kalça eklemlerinin işlevini kaybetmesine yol açmasıdır.
Kalça displazisi, köpeklerde görülen en yaygın iskelet hastalıklarından biridir. Cinsiyet olası bir faktör gibi görünmemektedir, ancak bazı ırkların kalça displazisi için genetik yatkınlığı diğer ırklara göre daha yüksektir. Danua, Saint Bernard, Labrador Retriever ve Alman Çoban'ı da dahil olmak üzere büyük ve dev cinsler bu hastalıktan en fazla etkilenen köpek ırklarıdır. Nadiren küçük ırk köpekleri de etkilenebilir, ancak klinik bulgular gösterme olasılığı daha düşüktür.
Kalça displazisi genellikle bir köpek hala genç ve fiziksel olarak olgunlaşmamışken başlar. Erken başlangıç genellikle dört aylıktan sonra gelişir. Kalça displazisinin daha sonra kronik bozulma ya da eklem kıkırdağının dejenerasyonu ile karakterize, durumları da vardır.
Belirtiler, eklem gevşekliğine, gevşeklik derecesine, eklem iltihaplanma derecesine ve hastalığın süresine bağlıdır.
Köpek, kalçalarına ağırlık vermemek için omuz kaslarına daha fazla ağırlık verir ve bu nedenle omuz kaslarının ekstra genişlemesine yol açar.