Kırbaç kurdu (Trichuris vulpis) paraziti, köpeklere, enfekte olmuş maddeleri yuttuklarında genellikle bulaşır, ancak kırbaç kurdu virüsü köpeklere, diğer enfekte hayvanlardan da alınabilir.
Kırbaç kurdu yumurtaları, birkaç aydan bir yıla kadar herhangi bir yerde yaşayabilir. Toprakta, yiyecek veya suda, dışkıda veya hayvan etinde bulunabilir. Ayrıca, kırbaç kurtları her yaştan ve ırktan köpeklere bulaşabilir ve cinsiyet de belirleyici değildir.
Kırbaç kurdu, köpekleri etkilediği gibi kedileri de etkiler.
Bir kırbaç kurdu enfeksiyonu kendisini büyük bağırsak iltihabı veya kanlı ishal olarak gösterebilir veya bu paraziter hastalık hiç semptom göstermeyebilir. Bir kırbaç kurdu enfeksiyonuyla sıkça görülen diğer semptomlar dehidrasyon, anemi ve kilo kaybıdır. Belirtilerin, kırbaç kurdu yumurtalarının görsel kanıtlarından önce başlayabileceğini belirtmek gerekir.
Köpekler bu paraziter hastalığı genellikle kirli veya kirlenmiş maddeleri (örneğin kirli, küflü yiyecek, su, et) yediklerinde kendilerine bulaştırırlar.
Veteriner hekiminiz öncelikle, dışkı numunesinde fekal flotasyon prosedürünü uygulayarak tanıyı teyit edecektir. Dışkıda parazit yumurtası veya kırbaç kurdu mevcutsa, mikroskopta kolayca gözükürler.
Tedavi genellikle ayaktan tedavi temeline dayanır. Veteriner hekiminiz köpeğin vücudunda yaşayan solucanları ve larvaları yok etmek için ilaç reçete eder.
Tedaviden sonra bir takip muayenesi, tüm yumurtaların hayvanın sisteminden yok edildiğini onaylamanız gerektiği için önerilir. Bu kontrollerde ise genellikle dışkı muayenesi yapılır.
Bir kırbaç kurdu enfeksiyonunu önlemenin en iyi yolu köpeğinizi kapalı veya kalabalık bir bölgede diğer hayvanlarla birlikte bırakmaktan kaçınmaktır. Önleyici bir ilaç reçetesinin ise, köpeğiniz için uygun olup olmadığı hakkında veterinerinize danışmanız gerekir.